Ljetni recept

Recept s tri sastojka: Španjolska tortilja oduševit će vas okusom!

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Donosimo najbrži recept za ovo fino jelo

Španjolska tortilja izvrsno je jelo koje se brzinski sprema, a to nam najviše odgovara tijekom vruuućih dana.


Ovo klasično španjolsko jelo vrlo je svestrano. Tortilja (ili španjolski omlet) može se poslužiti topla ili hladna i fantastičan je način za iskoristiti sve vrste sastojaka koje imate u frižideru – jednostavno dodajte ostatke povrća, izmrvljeni ili naribani sir, crvenu papriku iz staklenke ili kuhanu kobasicu.


Donosimo vam super jednostavan recept poznatog kuhara Jamiea Olivera koji ćete obožavati:


Sastojci


300 g  krumpira
1 luk
maslinovo ulje
5 velikih jaja iz slobodnog uzgoja



Priprema


Krumpir ogulite, pa pažljivo narežite na tanke ploške. Osušite kriške krumpira čistom kuhinjskom krpom.
Ogulite i sitno narežite luk. U manju tavu na srednje jakoj vatri nakapajte 2 žlice ulja pa dodajte luk i krumpir.


Smanjite vatru i kuhajte 25 do 30 minuta ili dok luk ne poprimi zlatnu boju i dok se ploške krumpira ne skuhaju. Pokušajte ne miješati previše ili će se krumpir raspasti – samo ga preokrenite na pola puta.


 


Razbijte jaja u zdjelu za miješanje, začinite malim prstohvatom morske soli i crnim paprom, zatim ih umutite vilicom.
Kad su luk i krumpir kuhani, maknite posudu s vatre i pažljivo ih ubacite u jaja. Smjesu prebacite natrag u tavu i stavite je na laganu vatru. Kuhajte oko 20 minuta, ili dok gotovo ne bude tekućih jaja na vrhu.


Malo podignite i olabavite stranice tortilje. Pažljivo preokrenite tavu preko tanjura i istresite tortilju, zatim je gurnite natrag u tavu i kuhajte još 5 minuta ili dok ne postane zlatna i kuhana.


Preokrenite tortilju na dasku za posluživanje, zatim je izrežite na 6 kriški i poslužite toplu ili hladnu uz jednostavnu zelenu salatu. Dobar tek!