Traybake piletina

Recept Jamieja Olivera za savršenu piletinu iz pećnice. Priprema se samo 5 minuta

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

„Postoji nešto tako zadovoljavajuće u jelima gdje pećnica obavlja sav posao", kaže slavni kuhar

Zahvaljujući receptu Jamieja Olivera za piletinu pečenu u posudi, nećete previše razmišljati o tome što pripremiti za ručak. Za pripremu njegova jednostavnog jela od pet sastojaka potrebna vam je samo jedna posuda za pečenje, tako da je i pranje posuđa jednostavno.


Priprema traje samo pet minuta, a zatim pećnica obavlja sav težak posao sljedećih 50 minuta. „Postoji nešto tako zadovoljavajuće u jelima gdje pećnica obavlja sav posao.


Inspirirani okusima s istočne obale, riža i patlidžan upijaju snažan okus piletine i začina”, kaže poznati kuhar.


Pečeno jelo za dvije osobe ima oko 408 kalorija po porciji (ukupno 816), a recept je savršen za parove ili one koji vole kuhati sami i pripremiti jelo unaprijed.


Sastojci


  • Četiri pileća batka (150 g)
  • Patlidžan (250 g)
  • 150 g basmati riže
  • 50 g mješavine voća i orašastih plodova
  • Čajna žličica shawarma paste. Ako ju ne možete pronaći, napravite marinadu od kumina, korijandera, paprike, kurkume i kardamoma.
  • Maslinovo ulje i crveni vinski ocat (po želji)
  • Sol i papar

Priprema


Prvo zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.


Pažljivo odrežite i prepolovite patlidžan po dužini, zarežite kožicu po sredini i ponovno prepolovite. Sada stavite pileće batke u posudu za pečenje, prelijte ih sa žlicom maslinovog ulja i crvenog vinskog octa (po želji). Promiješajte piletinu da se obloži uljem i začinima – samo sol i papar.


Stavite lim za pečenje u pećnicu i pecite 25 minuta. U međuvremenu, sitno nasjeckajte mješavinu voća i orašastih plodova za sljedeći korak, piše Express.


Zakuhajte vodu i izvadite piletinu iz pećnice. Umiješajte pastu za shawarmu (ili svoju marinadu), basmati rižu i polovicu mješavine voća i orašastih plodova u jelo, a zatim ulijte 300 ml kipuće vode.


Vratite u pećnicu i pecite dodatnih 25 minuta ili dok riža ne bude potpuno kuhana, a piletina se lako odvaja od kosti.


Rižu rastresite vilicom i pospite preostalom mješavinom voća i orašastih plodova, i vaš ukusni ručak spreman je za posluživanje.