Omiljena namirnica

Raštika u novom i starom ruhu: donosimo recepte za pesto, burgere i dolme

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

PESTO OD RAŠTIKE


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 20 min


SASTOJCI:


  • 200 g raštike
  • 60 g ribanog
  • parmezana
  • 50 g oraha
  • 70 g maslinova ulja
  • ljuta papričica
    sol

PRIPREMA: Listove oprati i svakom ukloniti stapku (tvrdi bijeli središnji dio). Zakuhati vodu, dodati sol i kuhati listove od 3 do 5 minuta. Ocijediti i staviti u posudu. Dodati parmezan, orahe, malo suhe ljute papričice i sol.


Dodati polovicu količine ulja te izraditi štapnim mikserom. Dok mikser još radi postepeno dodavati ostatak ulja. Čuvati pesto u staklenci, dva do tri dana u hladnjaku, a nakon svakog otvaranja obnoviti sloj ulja na površini.



Foto: iStock

RAŠTIKA S VRATINOM


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 2 sata


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


  • 450 g dimljene vratine
  • 1 luk
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice mljevene čili paprike
  • 900 g raštike
  • 2 žlice jabučnog octa

PRIPREMA: Raštiku oprati i narezati na trake. U veliki lonac staviti meso, nasjeckani luk, sol, češnjak u prahu, crni papar i čili papričice te sve preliti litrom vode. Poklopiti, pričekati da zakuha, zatim smanjiti vatru i kuhati oko pola sata.


Nakon isteka vremena dodati narezanu raštiku u juhu, poklopiti i nastaviti kuhati dok raštika ne postane mekana, oko 45 minuta. Kada je raštika kuhana izvaditi meso, narezati na male komade i vratiti ga u lonac s raštikom. Dodati ocat, kušati, i po potrebi dodatno začiniti. Poslužiti toplo.



Foto: iStock

DOLME S RAŠTIKOM


TEŽINA: srednje


VRIJEME: 2 sata


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


  • 20 listova raštike
  • 1 luk
  • 500 g mljevenog mesa (junetiina)
  • 250 g riže
  • kopar, menta, peršin
  • 1 limun
  • 500 g rajčice
  • sol, papar, maslinovo ulje

PRIPREMA: Listove raštike oprati i ukloniti im središnji tvrdi dio te ih blanširati od 2 do 3 minute u kipućoj vodi. Listove uroniti u ledenu vodu kako bi zadržali boju. Rižu skuhati prema uputama na pakiranju, procijediti i ohladiti pod mlazom vode.


Na malo ulja dinstati narezani luk i dodati mljeveno meso i kratko popržiti. U zdjeli pomiješati skuhanu rižu, meso, rajčicu narezanu na kockice, sjeckani kopar, mentu i peršin. Začiniti solju i paprom. Puniti listove i motati ih jednako kao i sarme, da dobijete čvrste smotuljke.


Na dno velike posude staviti od 4 do 5 žlica ulja, posložiti smotuljke u krug, preliti limunovim sokom i podliti s malo vode. Kuhati poklopljeno na laganoj vatri od 30 do 40 minuta.


Ako ostanu bez tekućine, dodati malo vode. Kuhane dolme ohladiti i poslužiti s grčkim jogurtom ili umakom tzatziki.



Foto: iStock

BURGERI OD RAŠTIKE I SLANUTKA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 1 sat


SASTOJCI ZA 6 BURGERA:


  • 200 g raštike
  • 150 g ocijeđenog slanutka
  • iz limenke
  • 180 g krušnih mrvica
  • 1 režanj češnjaka
  • sok pola limuna
  • 1 jaje
  • maslinovo ulje, sol. papar
  • ulje za prženje i krušne mrvice za paniranje

PRIPREMA: Najprije očistite raštiku tako da odvojite stabljike od listova, a zatim listove grubo nasjeckajte. Stavite ih u lonac s posoljenom kipućom vodom.


Kuhajte desetak minuta, zatim je dobro ocijedite. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i dodajte režanj češnjaka, kad zamiriši dodati dobro ocijeđenu raštiku, sol, papar i pirjati desetak minuta. Izvaditi češnjak i ostaviti da se malo ohladi. U mikser staviti ocijeđeni slanutak, sok pola limuna, zatim dodati raštiku.


Dodati maslinovo ulje, sol i usitniti u grubu smjesu. Premjestiti u zdjelu, dodati jaje i postupno dodavati krušne mrvice. Miješati vilicom dok se sve dobro ne poveže.


Oblikovati šest kugli, spljoštiti ih, uvaljati u krušne mrvice i peći na malo ulja. Pecite ih na srednje jakoj vatri 5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužiti uz prilog po izboru.



Foto: iStock