
Foto: iStock
povezane vijesti
- Artičoke vole limun i parmezan! Donosimo 4 neodoljiva recepta
- Kako postupate s ulovljenim palamidama? Proces pripreme počinje odmah po ulovu, otkrvljivanjem, koje bitno utječe na kvalitetu i okus mesa
- Jeste li ikada imali priliku usporediti morsku i slatkovodnu ribu iste kategorije posluženu na istom tanjuru?
PESTO OD RAŠTIKE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 20 min
SASTOJCI:
- 200 g raštike
- 60 g ribanog
- parmezana
- 50 g oraha
- 70 g maslinova ulja
- ljuta papričica
sol
PRIPREMA: Listove oprati i svakom ukloniti stapku (tvrdi bijeli središnji dio). Zakuhati vodu, dodati sol i kuhati listove od 3 do 5 minuta. Ocijediti i staviti u posudu. Dodati parmezan, orahe, malo suhe ljute papričice i sol.
Dodati polovicu količine ulja te izraditi štapnim mikserom. Dok mikser još radi postepeno dodavati ostatak ulja. Čuvati pesto u staklenci, dva do tri dana u hladnjaku, a nakon svakog otvaranja obnoviti sloj ulja na površini.
Foto: iStock
RAŠTIKA S VRATINOM
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 2 sata
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 450 g dimljene vratine
- 1 luk
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice mljevene čili paprike
- 900 g raštike
- 2 žlice jabučnog octa
PRIPREMA: Raštiku oprati i narezati na trake. U veliki lonac staviti meso, nasjeckani luk, sol, češnjak u prahu, crni papar i čili papričice te sve preliti litrom vode. Poklopiti, pričekati da zakuha, zatim smanjiti vatru i kuhati oko pola sata.
Nakon isteka vremena dodati narezanu raštiku u juhu, poklopiti i nastaviti kuhati dok raštika ne postane mekana, oko 45 minuta. Kada je raštika kuhana izvaditi meso, narezati na male komade i vratiti ga u lonac s raštikom. Dodati ocat, kušati, i po potrebi dodatno začiniti. Poslužiti toplo.
Foto: iStock
DOLME S RAŠTIKOM
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 2 sata
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 20 listova raštike
- 1 luk
- 500 g mljevenog mesa (junetiina)
- 250 g riže
- kopar, menta, peršin
- 1 limun
- 500 g rajčice
- sol, papar, maslinovo ulje
PRIPREMA: Listove raštike oprati i ukloniti im središnji tvrdi dio te ih blanširati od 2 do 3 minute u kipućoj vodi. Listove uroniti u ledenu vodu kako bi zadržali boju. Rižu skuhati prema uputama na pakiranju, procijediti i ohladiti pod mlazom vode.
Na malo ulja dinstati narezani luk i dodati mljeveno meso i kratko popržiti. U zdjeli pomiješati skuhanu rižu, meso, rajčicu narezanu na kockice, sjeckani kopar, mentu i peršin. Začiniti solju i paprom. Puniti listove i motati ih jednako kao i sarme, da dobijete čvrste smotuljke.
Na dno velike posude staviti od 4 do 5 žlica ulja, posložiti smotuljke u krug, preliti limunovim sokom i podliti s malo vode. Kuhati poklopljeno na laganoj vatri od 30 do 40 minuta.
Ako ostanu bez tekućine, dodati malo vode. Kuhane dolme ohladiti i poslužiti s grčkim jogurtom ili umakom tzatziki.
Foto: iStock
BURGERI OD RAŠTIKE I SLANUTKA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 1 sat
SASTOJCI ZA 6 BURGERA:
- 200 g raštike
- 150 g ocijeđenog slanutka
- iz limenke
- 180 g krušnih mrvica
- 1 režanj češnjaka
- sok pola limuna
- 1 jaje
- maslinovo ulje, sol. papar
- ulje za prženje i krušne mrvice za paniranje
PRIPREMA: Najprije očistite raštiku tako da odvojite stabljike od listova, a zatim listove grubo nasjeckajte. Stavite ih u lonac s posoljenom kipućom vodom.
Kuhajte desetak minuta, zatim je dobro ocijedite. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i dodajte režanj češnjaka, kad zamiriši dodati dobro ocijeđenu raštiku, sol, papar i pirjati desetak minuta. Izvaditi češnjak i ostaviti da se malo ohladi. U mikser staviti ocijeđeni slanutak, sok pola limuna, zatim dodati raštiku.
Dodati maslinovo ulje, sol i usitniti u grubu smjesu. Premjestiti u zdjelu, dodati jaje i postupno dodavati krušne mrvice. Miješati vilicom dok se sve dobro ne poveže.
Oblikovati šest kugli, spljoštiti ih, uvaljati u krušne mrvice i peći na malo ulja. Pecite ih na srednje jakoj vatri 5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužiti uz prilog po izboru.
Foto: iStock