Nadoknadite vitamine

Rashlađujuća granita: Imamo recept za pravu vitaminsku bombu

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Predlažemo da probate napraviti granitu od mrkve s komadićima voća.

Ljeti se zbog nesnosnih vrućina znojimo, a gubitkom vode u organizmu, gubimo i brojne minerale i vitamine. Dio ih možemo nadoknaditi i uz pomoć originalnih granita, pravih koncentrata vitamina, a koje su istovremeno i hranjive i iznimno osvježavajuće. Predlažemo da probate napraviti granitu od mrkve s komadićima voća, a čiji su sastojci:


  • 600 grama mrkve
  • 300 grama tikvica
  • 450 grama šećera
  • 1 limun
  • 80 do 100 grama voća po ukusu (marelice, jagode i sl.)

Počnite tako da dobro operete i povrće i voće. Mrkvu narežite na komadiće, dodajte sok od limuna i izmješajte mikserom. Uzmite oko 400 ml upravo dobivene smjese u koju dodajte 300 ml vode i 150 grama šećera. Sve dobro promiješajte i stavite u zamrzivač na oko 4 sata, pazeći da smjesu miješate svakih 30 minuta.


U ovom trenutku pripremite sirup tako da zakuhate oko 150 ml vode sa preostalih 300 grama šećera, dodajte tikvice (već narezane na kose ploške) i pustite da kuhaju oko 5 minuta. Izvadite tikvice i ostavite sirup na vatri još 5 minuta, da se stisne. Ponovno ubacite tikvice i ostavite da se ohlade.


Pripremite šalicu za granitu, prekrivši je kriškama tikvica. Na dno stavite voće prethodno narezano na kockice, dodajte granitu, ukrasite po ukusu i poslužite.


Ukusna varijanta granite od mrkve može biti granita ACE (naranča – mrkva – limun), za čiju pripremu možete slijediti ovaj vrlo jednostavan recept ( za 2-3 granite):


  • 2 mrkve
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 50 grama šećera (promjenjiva doza prema ukusu, poželjno je da ne prelazi 80 grama)
  • 400 ml vode

Voće i mrkvu ogulite i narežite na komadiće, pazeći da s voća skinete svu kožicu i izvadite sve koštice pa sastojke stavite u blender. Propasirajte, dodajte vodu i šećer pa izmiksajte.


Tako dobivenu tekuću smjesu potrebno je staviti u zamrzivač kako bi se postigla željena konzistencija, eventualno u kalupe za led. Ako vam se ne sviđa okus pulpe, možete filtrirati piće prije nego što ga stavite u kalupe da se ohladi.


Kada se zamrznu, možete izvaditi kocke i staviti ih u mikser ili blender kako biste razlomili kristale. U ovom trenutku granita je spremna za uživanje.