Važan korak

Rak dojke: Talijanski istraživači otkrili su lijek koji značajno umanjuje rizik od recidiva

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Rezultati istraživanja pokazali su učinkovitost mješavine dvaju lijekovaNovi veliki i važan korak naprijed u istraživanju raka dojke, koji daje nadu ženama u predmenopauzi.


Istraživanje, koje je trajalo 8 godina i koje su proveli istraživači s Instituta za rak Pascale u Napulju, uspjelo je dokazati učinkovitost letrozola, lijeka koji se koristi u liječenju raka dojke u ranoj fazi, a koji djeluje tako da smanjuje količinu estrogena koji proizvodi tijelo.


Hoboe je naziv istraživanja, provedenog pod vodstvom Franca Perronea, u kojem je sudjelovalo 1.065 pacijenata, gotovo svi mlađi od 50 godina, praćenih u 16 talijanskih centara.
Rezultati su predstavljeni na kongresu Aiom u Rimu i potvrdili su učinkovitost terapije mješavinom dvaju lijekova, letrozola i zoledronske kiseline.


Podaci su pokazali smanjenje rizika od recidiva kod mladih žena koje su podvrgnute operaciji raka dojke.


Veliki korak naprijed za istraživanja koja otvaraju nove perspektive liječenja i koja mogu dovesti do napuštanja tamoksifena, lijeka koji se desetljećima koristio za smanjenje rizika od recidiva, a koji se pokazao manje učinkovitim od nove kombinacije.


Adriano Gravina, voditelj strukture 1. faze jednostavnih kliničkih ispitivanja izjavio je:


“Adjuvantno liječenje zoledronatnom kiselinom plus hormonska terapija letrozolom i primjena samog letrozola značajno povećavaju preživljenje bez bolesti u usporedbi s dosad korištenim tamoksifenom u žena koje u vrijeme dijagnoze još uvijek imaju normalnu menstrualnu aktivnost.