Svestrana namirnica

Radič može pomoći u boljem kardiovaskularnom zdravlju, probavi i blistavijoj koži

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Izvor esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine K, C i A, kalij, kalcij i dijetalna vlakna

Radič je lisnato povrće poznato po svom karakterističnom blago gorkastom okusu te raznolikosti oblika i boja.


Podrijetlom iz mediteranskog područja, radič se danas uzgaja u cijelom svijetu i koristi se u mnogim kuhinjama zbog svog jedinstvenog okusa i nutritivnih svojstava.


Vlakna u radiču pomažu probavu i održavaju stabilnu razinu šećera u krvi.


Bogat je antioksidansima kao što su flavonoidi i karotenoidi, a dobar sadržaj vlakana može poboljšati crijevnu pravilnost i pospješiti dobru probavu.


Njegov nizak sadržaj kalorija čini ga idealnim izborom za one koji žele kontrolirati svoju težinu.


Također predstavlja svestranu i ukusnu namirnicu, no preporučljivo je ne konzumirati previše radiča ako patite od sindroma iritabilnog crijeva ili u slučaju određene alergije.


Crveni radič sadrži uglavnom kalij, ali i magnezij, fosfor, kalcij, cink, natrij, željezo, bakar i mangan.


Također sadrži vitamine B skupine, vitamin C, vitamin E, vitamin K.


Zahvaljujući visokom postotku vode, radič je pročišćavajući pa može biti valjana pomoć onima koji pate od zatvora i probavnih poteškoća.


Ovo povrće je također korisno za one koji boluju od psorijaze.


Crveni radič, kao i sve povrće ove boje, bogat je antioksidansima. Sadrži antocijane i triptofan.


Prvi pomaže u sprječavanju kardiovaskularnih čimbenika rizika, dok triptofan pomaže u borbi protiv nesanice.


Antioksidativni spojevi pronađeni u radiču pokazali su protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu.


Redovito uzimanje radiča povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti zbog njegove sposobnosti snižavanja krvnog tlaka i poboljšanja razine kolesterola.


Vitamin A sadržan u radiču neophodan je za zdravlje očiju i može pomoći u prevenciji problema poput katarakte.


Vitamin C i drugi antioksidansi koji se nalaze u radiču mogu pomoći u održavanju kože zdravom, smanjujući oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima i potičući proizvodnju kolagena.