Bez šokova na blagajni

Kako prepoloviti račun za kupovinu namirnica? Ova mama ima nekoliko savjeta

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Od planiranja obroka do pažljivog popisa namirnica i sezonske kupovine.Majka petoro djece na blogu 24/7 Moms podijelila je nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da prepolovite račun za kupovinu namirnica.


Ako vam već ne uspije da potrošite upola manje no inače, možda vam savjeti pomognu u organizaciji kupovine, biranju namirnica i makar malo manjem ukupnom računu na blagajni.


Planiranje


Svatko tko se pronašao u kupovini namirnica bez popisa, nadrapao je. U košarici i kolicima uvijek završi nešto što nam i nije hitno, a ponekad ono najvažnije ostavimo na policama.
Učinite navikom kupovinu na tjednoj ili mjesečnoj razini tako da isplanirate unaprijed obroke. Ne samo da ćete uštedjeti novčano nego ćete uštedjeti i na svakodnevnoj posjeti trgovina.


Kupovina u različitim trgovinama


Kupovanje svih namirnica na jednom mjestu može dovesti do uštede na vremenu, ali ne i na novčanoj uštedi. Mama savjetuje pregledavanje aktualnih ponuda lokalnih trgovina i biranje proizvoda po povoljnijoj cijeni jer bi ovakva kupovina dugoročno mogla biti isplativa.


namirnica

Nigdje bez popisa!, Foto: iStock


Sezonsko voće i povrće


Sezonsko voće i povrće najboljeg je okusa (i cijene!) kada je njegova sezona. Upoznajte se s time što kada raste u vašem području i pokušajte uštediti kupovinom prema sezoni. Osim toga, sezonska ishrana može biti zabavan način da obitelji predstavite neki malo drugačiji recept.


Napravite zalihu


Možda vam trenutno ne treba paket tortilla, ali ako je cijena povoljna, zašto ih ne kupiti više? Uzmite nekoliko pakiranja namirnica koje inače jedete kada su na akciji i počnite raditi zalihu. Tortille ćete ionako kad-tad staviti na dnevni meni.