Preispitivanje smjernica

Protiv alergija: doktori predlažu da se bebama vrlo rano u prehranu uvrsti ova namirnica

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Ova alergija počinje vrlo brzo s osipom koji svrbi, oticanjem lica i problemima s disanjem

Maslac od kikirikija bi se trebao davati bebama u mlađoj dobi da bi se gotovo iskorijenila epidemija alergija, kažu znanstvenici.


U stručnom izvješću kojeg prenosi Mirror, zaključak je da će 10.000 beba godišnje izbjeći potencijalno po život opasno stanje ako se kikiriki uvede u dobi od četiri mjeseca umjesto trenutnih smjernica od šest.


Sve do prošlog desetljeća savjet je bio izbjegavati kikiriki prve tri godine, jer se vjerovalo da bi njegova konzumacija u dojenčadi mogla izazvati alergiju.


Rezultat je taj što su se alergije na kikiriki utrostručile u posljednjim desetljećima.


Autor recenzije, prof. Graham Roberts sa Sveučilišta Southampton, kaže: “Izgleda kao da je epidemija alergije na kikiriki koju smo imali u Ujedinjenom Kraljevstvu nastala zato što njime nismo hranili dojenčad i malu djecu.


Namjerno izbjegavanje kikirikija, razumljivo, dovelo je do straha roditelja od njegova ranog uvođenja. No, ovi najnoviji dokazi pokazuju da bi primjena jednostavnih, jeftinih, sigurnih intervencija na cijelu populaciju donijela ogromne koristi za buduće generacije”, kaže.


U provedenim ispitivanjima, stope alergija su smanjene kod beba koje su dobivale jednu punu čajnu žličicu maslaca od kikirikija tri puta tjedno.


Istraživači vjeruju da bi ažurirane britanske smjernice u zdravstvu smanjile alergije na kikiriki u populaciji za 77 %.


U izvješću se navodi da 10 000 od 13 000 beba koje svake godine razviju alergije u Ujedinjenom Kraljevstvu, iste možda i ne bi imale ako zdravstvo krene savjetovati ranije uvođenje.


Profesor Gideon Lack, iz Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, kaže: “Prednosti uvođenja proizvoda od kikirikija u prehranu beba smanjuju se kako one stare. Postoji uzak prozor mogućnosti da se spriječi razvoj alergije.”


Jedno od 50 djece u Ujedinjenom Kraljevstvu sada ima alergiju zbog koje tijelo pogrešno doživljava kikiriki kao nešto opasno i reagira na njega. Alergijska reakcija može uključivati oticanje usana, osip koji svrbi i u nekim slučajevima probleme s disanjem.


Trenutačne britanske smjernice da se čeka do šest mjeseci prije uvođenja kikirikija datiraju iz 2018. godine, a znanstvenici pozivaju na njihovo preispitivanje.


U Izraelu, gdje se bebama obično daje grickalica na bazi kikirikija koja se zove Bamba, alergije na kikiriki su gotovo nečuvene.


Nova analiza, objavljena u stručnom glasilu Journal of Allergy and Clinical Immunology, oslanjala se na dva velika nasumična kontrolna ispitivanja.


Prvo ispitivanje ranog učenja o alergiji na kikiriki (LEAP) uključivalo je 640 djece iz Ujedinjenog Kraljevstva u dobi između 4 i 11 mjeseci starosti za koje je utvrđeno da imaju visok rizik od alergije na kikiriki.


U drugoj studiji pod nazivom Inquiring About Tolerance (EAT) sudjelovalo je 1303 djece iz Engleske i Walesa.


Ustanovljeno je da bi uvođenje šest namirnica (mlijeko, kikiriki, sezam, riba, jaja, pšenica) u dobi kada bebe imaju između četiri i šest mjeseci -moglo smanjiti rizik od razvoja alergija.


Profesor Roberts dodaje: “Ova alergija počinje vrlo brzo s osipom koji svrbi, oticanjem lica i problemima s disanjem. Ako imaju problema s disanjem, to je onda anafilaksija, a liječenje za to je injekcija adrenalina. Opasno je po život i pogađa oko 2 % djece u ovoj zemlji.”


Dodaje i da je to veliki problem jer djeca moraju izbjegavati hranu i stalno su zabrinuta hoće li pojesti malo kikirikija skrivenog u hrani i imati reakciju potencijalno opasnu po život.


Znanstvenici savjetuju da s dojenjem treba nastaviti uz uvođenje proizvoda od kikirikija od četvrtog mjeseca, uz drugu hranu, kao što je kašasto povrće.


Preporučuju glatki maslac od kikirikija ili grickalice s lisnatim kikirikijem, ali ne i nasjeckani kikiriki – zbog opasnosti od gušenja, piše Mirror.