sezonski favorit

Proteinske palačinke s bundevom savršen su doručak za hladnije dane

M. Č.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Bundeva je odavno simbol jeseni, a pritom je bogata beta-karotenom, vitaminom C, kalijem i vlaknima, što je čini savršenom za početak dana

Bundeva je odavno simbol jeseni, a zahvaljujući njezinim nutritivnim vrijednostima i blagom okusu, lako se može uklopiti u doručak.


Osim što daje ugodan okus, bundeva je bogata beta-karotenom, vitaminom C, kalijem i vlaknima.


Ove proteinske palačinke kombiniraju klasične sastojke s dodatkom proteina, što ih čini zasitnim i idealnim za početak dana.



Foto: Pexels

Sastojci za 2 porcije:


  • 1/3 šalice pirea bundeve


  • 2 jaja


  • 1 šalica zobenih pahuljica


  • 1/3 šalice svježeg sira


  • 1–2 žlice javorovog sirupa


  • 1 žlica mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić)


Priprema:


  1. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku, svijetlo narančastu smjesu s malim komadićima zobi i bundeve.


  2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i premažite je lagano maslacem ili uljem.


  3. Ulijte dvije velike porcije smjese i pecite dok se na površini ne pojave mjehurići, zatim okrenite i pecite još nekoliko minuta dok palačinke ne postanu zlatno-narančaste i čvrste.


  4. Poslužite uz dodatak cimeta, javorovog sirupa ili orašastih plodova po želji.


Dodatni savjeti


  • Smjesa se može prilagoditi: dodajte više zobenih pahuljica ako želite gušće palačinke ili malo mlijeka za rjeđu teksturu.


  • Za dodatni protein i kremastu teksturu koristite grčki jogurt umjesto svježeg sira.


  • Palačinke se mogu poslužiti i uz voće, orahe ili jogurt za dodatnu nutritivnu vrijednost.



Foto: Pexels