Izravno djelovanje

Propolis: prirodni antibiotik djelotvoran kod glavnih infekcija dišnih puteva

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Među glavnim svojstvima propolisa su antibakterijska, antigljivična te antipiretička svojstva Propolis se, kao i druge prirodne tvari poput ehinaceje, češnjaka, đumbira i origana, može smatrati prirodnim antibiotikom, a njegovo antibiotsko djelovanje usmjereno je prema uzroku simptoma koji treba liječiti.


Stoga je njegovo djelovanje izravno, a to znači da se mogu izbjeći neke neugodne nuspojave vezane uz konzumaciju neprirodnih antibiotika.


Zapravo, čini se da uporaba jedne od ovih prirodnih tvari ne mijenja prirodnu ravnotežu bakterijske flore naših crijeva.
Spriječite gripu i prehladu


Malo ljudi zna da se može koristiti i kao preventivno sredstvo. U stvarnosti, to nije barijera u kontaktu koju možemo imati s bakterijama i virusima, već sustav za poboljšanje naših obrambenih strategija.


Dakle, ako se naše tijelo zna bolje obraniti od uzročnika, smanjujemo rizik od razvoja bolesti.


Odrasloj osobi može biti dovoljan unos 10-15 kapi propolisa u razrijeđenoj otopini s pola čaše vode.


Kod djeteta će biti dovoljno 5-6 kapi.


U tu svrhu preporučljivo je koristiti meki ekstrakt propolisa za razrjeđivanje. Osim toga, može biti koristan preventivni lijek za one koji redovito pate od upale grla. Osobito oni koji su posebno osjetljivi s krajnicima.


U tom slučaju, umakanje pamučnog štapića u meki ekstrakt i prelaženje njime preko krajnika može smanjiti rizik od infekcije.


Posljednji preventivni lijek je grgljanje. Za ovu strategiju dovoljno je koristiti iste vodene otopine koje se mogu koristiti za prevenciju gripe.


Manje poznata, ali jednako valjana su druga svojstva propolisa, koja uključuju:


  • stimulirajuće djelovanje prema timusu (žlijezda smještena u prsima, ispred dušnika), posebno u razdobljima životnog ciklusa u kojima je ova žlijezda jako “eksploatirana” kao što je pubertet.
  • čini se da je u stanju “pomoći” metabolizmu, osobito kod poremećaja lipida u krvi i svih povezanih kardiovaskularnih problema. Naime, djelovanje propolisa poboljšalo bi opći lipidni okvir. Međutim, to nije čudotvoran proizvod pa sam po sebi ne može učiniti ništa. Bitno je da njegovo djelovanje bude vođeno i potpomognuto raznolikom i uravnoteženom prehranom te aktivnim načinom života.
  • uočeno je poboljšanje i fizičkog i mentalnog stanja kod starijih osoba koje rutinski pribjegavaju integraciji s propolisom.

Mjere opreza i kontraindikacije


Ne postoje posebne mjere opreza niti kontraindikacije za uporabu propolisa, osim dvaju ograničenja.


S jedne strane, ne preporučuje se primjena kod djece mlađe od 3 godine.


S druge strane, njegova konzumacija se strogo ne preporučuje svima onima koji imaju poznatu alergiju na pčele, njihove ubode ili med.