Dvije situacije

Pronašli ste ptičicu koja je pala iz gnijezda? Što učiniti?

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Uvijek moramo procijeniti da li je ozlijeđena ili u stvarnom stanju opasnostiVećina ptića ne pada iz gnijezda , već ga spontano napušta (kos, vrapci, sove) pa čak i kad još nisu savršeni letači.


Te životinje nisu napuštene, već o njima brinu njihovi roditelji, koji ih prate, u postupnoj autonomiji kroz “roditeljsku skrb” tipičnu za svaku vrstu.


Dakle, skupiti pticu ove vrste zapravo znači otimati je od brige roditelja.
Postoje dvije situacije koje uvijek moramo procijeniti: ako su ozlijeđeni ili u stvarnom stanju opasnosti (ako su male veličine ugrožene mačkama ili drugim predatorima, završile su nasred ceste i slično), a da bi preživjele potrebna im je ljudska skrb.


Ako su ptići zdravi, čak i ako još ne mogu letjeti, nisu u opasnosti i moraju se ostaviti na mjestu pronalaska.


Također upamtite da se često izvor opasnosti može ukloniti, na primjer držanjem kućnog ljubimca (psa ili mačke) u kući ili pomicanjem male ptice nekoliko metara od potencijalne prijetnje. Međutim, možete držati gnijezdo na oku dokle god se ne smatra sigurnim.


Ako je, međutim, ptica koju smo zatekli izvan gnijezda čiopa, bilo da je ozlijeđena ili izvan gnijezda, priča je drugačija, jer ove ptice ne napuštaju gnijezdo dok nisu potpuno samostalne.


Za njih, dakle, ne vrijede isti pokazatelji spašavanja kao za druge piliće. Mlada čiopa, čak i ako je dobrog zdravlja, ne može hodati, letjeti niti se hraniti.


Što učiniti ako morate pokupiti pticu koja je pala iz gnijezda?


Stavite rukavice i odnesite ju kući. Stavite ptića u kartonsku kutiju s otvorima za ventilaciju i novinama na dnu.


Nemojte koristiti kaveze ili nosiljke za mačke. Divlje životinje ne podnose zatočeništvo i ako se stave u kaveze ili nosače mogu se uznemiriti i ozbiljno ozlijediti.


Ostavite životinju u tihom ambijentu i pustite je da se odmori daleko od buke.


Ptić treba jesti i piti samo tijekom dana, u pravilnim i različitim intervalima ovisno o stupnju razvoja: otprilike svakih pola sata za ptiće bez perja i svaka 2-3 sata za ptiće s perjem.


Kao univerzalnu hranu za hitne slučajeve moguće je dati: komadiće sirovog mesa ili moljaca (ličinke brašna ili meda) i vodu kapaljkom ili štrcaljkom bez igle.


Nikada i ni pod kojim okolnostima (i za mlade i za odrasle ptice) ne hranite ih komadićima ili mrvicama kruha, mlijekom ili mliječnim derivatima.


Nemojte stavljati hranu ili vodu u kutiju, kako biste spriječili da se zaprlja i zarazi rane. Nikada nemojte improvizirati veterinarsku skrb i kontaktirajte najbliži centar za oporavak što je prije moguće.