Ukusno i neodoljivo

Proljetni užici s jagodama: donosimo recepte za millefoglie, Pavlovu i limunadu!

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Nestati će sa stola za čas!

MILLEFOGLIE S JAGODAMA


TEŽINA: srednje


VRIJEME: 30 min + vrijeme hlađenja


SASTOJCI ZA 6 OSOBA:


  • 1 pakiranje gotovog lisnatog tijesta u roli
  • 400 g jagoda
  • šećer u prahu
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žutanjka
  • 2 žlice gustina
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera

PRIPREMA:


Prvo pripremite kremu i pustite je da se dobro ohladi. Za pripremu kreme u loncu pomiješajte žumanjke sa šećerom, brašnom i vanilin šećerom. Miješajte kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Stavite lonac na vatru i postupno dodajte mlijeko, neprestano miješajući, kako biste izbjegli grudice. Kada se zgusne, krema je gotova. Po želji u nju možete dodati koricu limuna. Gotovu kremu pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se dobro ohladi. Kremu možete pripremiti i dan ranije.


Lisnato tijesto narežite na tri jednaka dijela, svaki obilno pospite šećerom u prahu, izbodite vilicom i stavite u hladnjak na 15 min. Zatim stavite peći 15 minuta na 200 stupnjeva. Prije nego krenete dalje, pustite da se pečeno tijesto ohladi.


Jagode oprati i narezati na ploške. Na prvi list stavite kremu, povrh rasporedite jagode i poklopite drugim listom. Ponovite postupak. Zadnji list obilno pospite šećerom u prahu i stavite u hladnjak do posluživanja.



Foto: iStock

LIMUNADA S JAGODAMA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 20 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


  • 250 g jagoda
  • 2 nešpricana limuna
  • 1 nešpricana limeta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 l vode
  • nekoliko listića mente

PRIPREMA:


Voće oprati, jagode narezati na komade, a limun i limetu na ploške. Sve staviti u posudu, dodati šećer i gnječiti gnječilicom za krumpire. Postupak nek traje barem 5 minuta kako bi voće pustilo što više soka.


Zatim u posudu uliti vodu, dodati listiće mente i pustiti da stoji barem sat vremena. Nakon isteka vremena procijediti sve kroz gazu. Gazu dobro stisnuti kako bi izašlo što više soka. Staviti u hladnjak i poslužiti uz nekoliko kockica leda, a možete dodati i nekoliko narezanih jagoda u svaku čašu.



Foto: iStock

PAVLOVA S JAGODAMA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 1 sat i 50 min


SASTOJCI ZA 8 OSOBA:


ZA MERINGU:


  • 180 g bjelanjaka sobne temperature (od 4 do 5 jaja srednje veličine)
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 15 g gustina
  • 4 g praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

ZA NADJEV:


  • 250 g jogurta s okusom jagoda
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 20 g šećera u prahu
  • 250 g jagoda

PRIPREMA:


Pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva.


U posudi pjenasto umiješati bjelanjke s prstohvatom soli. Dodati prašak za pecivo te vanilin šećer. Šećer u prahu pomiješati sa škrobnim brašnom te ih postupeno umiješati u snijeg od bjelanjaka. Na kraju u dva navrata, i dalje miksajući, dodati jabučni ocat. Na masnom papiru nacrtati krug promjera od 22 do 24 cm te po njemu rasporediti snijeg. U sredini napraviti udubinu u koju ćete kasnije staviti nadjev.


Pleh staviti u pećnicu, a temperaturu smanjiti na 120 stupnjeva. Peći 90 minuta. Po isteku vremena malo otvoriti vrata pećnice te pustiti da se tijesto potpuno ohladi. Od slatkog vrhnja i šećera u prahu napraviti šlag koji ćete postupeno umiješati u jogurt od jagoda. Kremom puniti meringu i povrh složiti oprane i narezane jagode.



Foto: iStock