
Foto: iStock
Nestati će sa stola za čas!
povezane vijesti
MILLEFOGLIE S JAGODAMA
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 30 min + vrijeme hlađenja
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
- 1 pakiranje gotovog lisnatog tijesta u roli
- 400 g jagoda
- šećer u prahu
- 500 ml mlijeka
- 2 žutanjka
- 2 žlice gustina
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
PRIPREMA:
Prvo pripremite kremu i pustite je da se dobro ohladi. Za pripremu kreme u loncu pomiješajte žumanjke sa šećerom, brašnom i vanilin šećerom. Miješajte kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Stavite lonac na vatru i postupno dodajte mlijeko, neprestano miješajući, kako biste izbjegli grudice. Kada se zgusne, krema je gotova. Po želji u nju možete dodati koricu limuna. Gotovu kremu pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se dobro ohladi. Kremu možete pripremiti i dan ranije.
Lisnato tijesto narežite na tri jednaka dijela, svaki obilno pospite šećerom u prahu, izbodite vilicom i stavite u hladnjak na 15 min. Zatim stavite peći 15 minuta na 200 stupnjeva. Prije nego krenete dalje, pustite da se pečeno tijesto ohladi.
Jagode oprati i narezati na ploške. Na prvi list stavite kremu, povrh rasporedite jagode i poklopite drugim listom. Ponovite postupak. Zadnji list obilno pospite šećerom u prahu i stavite u hladnjak do posluživanja.
Foto: iStock
LIMUNADA S JAGODAMA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 20 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 250 g jagoda
- 2 nešpricana limuna
- 1 nešpricana limeta
- 100 g smeđeg šećera
- 1 l vode
- nekoliko listića mente
PRIPREMA:
Voće oprati, jagode narezati na komade, a limun i limetu na ploške. Sve staviti u posudu, dodati šećer i gnječiti gnječilicom za krumpire. Postupak nek traje barem 5 minuta kako bi voće pustilo što više soka.
Zatim u posudu uliti vodu, dodati listiće mente i pustiti da stoji barem sat vremena. Nakon isteka vremena procijediti sve kroz gazu. Gazu dobro stisnuti kako bi izašlo što više soka. Staviti u hladnjak i poslužiti uz nekoliko kockica leda, a možete dodati i nekoliko narezanih jagoda u svaku čašu.
Foto: iStock
PAVLOVA S JAGODAMA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 1 sat i 50 min
SASTOJCI ZA 8 OSOBA:
ZA MERINGU:
- 180 g bjelanjaka sobne temperature (od 4 do 5 jaja srednje veličine)
- 250 g šećera u prahu
- 1 žlica jabučnog octa
- 15 g gustina
- 4 g praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
ZA NADJEV:
- 250 g jogurta s okusom jagoda
- 250 ml slatkog vrhnja
- 20 g šećera u prahu
- 250 g jagoda
PRIPREMA:
Pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva.
U posudi pjenasto umiješati bjelanjke s prstohvatom soli. Dodati prašak za pecivo te vanilin šećer. Šećer u prahu pomiješati sa škrobnim brašnom te ih postupeno umiješati u snijeg od bjelanjaka. Na kraju u dva navrata, i dalje miksajući, dodati jabučni ocat. Na masnom papiru nacrtati krug promjera od 22 do 24 cm te po njemu rasporediti snijeg. U sredini napraviti udubinu u koju ćete kasnije staviti nadjev.
Pleh staviti u pećnicu, a temperaturu smanjiti na 120 stupnjeva. Peći 90 minuta. Po isteku vremena malo otvoriti vrata pećnice te pustiti da se tijesto potpuno ohladi. Od slatkog vrhnja i šećera u prahu napraviti šlag koji ćete postupeno umiješati u jogurt od jagoda. Kremom puniti meringu i povrh složiti oprane i narezane jagode.
Foto: iStock