Christie's

Prodana je privatna zbirka Huberta Givenchyja: Cijena ispala dvaput veća od procijenjene

Hina

Foto: Christie’s images 2022, Nina Slavcheva

Foto: Christie’s images 2022, Nina Slavcheva

Ključnih 800 lotova sastavljeno je od umjetničkih djela - slika i skulptura te izvanrednog namještaja iz 18. stoljećaPrivatna zbirka francuskog modnog dizajnera Huberta de Givenchyja prodana je na dražbi u Parizu za više od 114 milijuna eura, što je svota dvaput veća od procijenjene, objavila je aukcijska kuća Christie’s koja je organizirala događaj.


Ključnih 800 lotova sastavljenih od umjetničkih djela – slika i skulptura te izvanrednog namještaja iz 18. stoljeća, prodavalo se na dražbi organiziranoj od 14. do 17. lipnja.


Dvije online prodaje koje obuhvaćaju još 478 skupina predmeta održavaju se online i završavaju u četvrtak.
Predmeti ponuđeni na fizičkoj dražbi prodani su za ukupno114,4 milijuna eura što je dvostruko više od procjene od 50 milijuna. Postignuti su novi rekordi kad je riječ o prodaji antiknog namještaja njemačkog majstora Davida Roentgena.


“Žena koja hoda”, skulptura  Alberta Giacomettija prodana je za 27 milijuna eura, i najskuplja je umjetnina prodana u Francuskoj od od početka godine te ujedno rekordna svota za djelo nadrealističkog razdoblje tog umjetnika.


Među prodanim umjetninama su i djela Joana Miròa te Pabla Picassa.


Kupci iz cijelog svijeta sudjelovali su na dražbi od kojih je 57 posto bilo iz Europe i s Bliskog istoka, 30 posto s američkog kontinenta te 12 posto iz Azije.