Izdržite "udarce"

Prirodni načini jačanja imuniteta: Od prehrane do redovitog kretanja te par korisnih savjeta

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Preporučljivo je izbjegavati ili smanjiti konzumaciju hrane bogate šećerima i zasićenim mastima.Vrlo često jednostavno zbog djelovanja stresa, naše tijelo je izloženo raznim opasnostima koje riskiraju da ugroze njegovo zdravlje. Sposobnost da “izdržimo” te udarce ovisi i o dobrim svakodnevnim navikama jer postoji nekoliko prirodnih načina koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava.


Zdrav život i adekvatna prehrana


Imunološki sustav našeg tijela možemo prije svega ojačati zdravim životom i odgovarajućom prehranom. Uloga prehrane je temeljna i njome možemo djelovati korisno u borbi protiv patogena i povećati našu obranu.


Važno je poduzeti korake za jačanje prirodnih imunoloških barijera tijela na vrijeme jer u određenim uvjetima, poput povećanog stresa, prekomjerne uporabe antibiotika i okolišnih čimbenika, obrana može biti oslabljena. U takvim okolnostima morate učiniti sve što je moguće da ih vratite.
Možete se usredotočiti na prirodne lijekove koji su uvijek bili učinkoviti u jačanju imunološkog sustava, čak i u doba kada lijekovi i medicinska znanost još nisu bili toliko razvijeni.


Ojačajte imunološki sustav prehranom


Čini se da nedostatak mikronutrijenata pogoduje slabljenju imunološkog sustava. Dakle, da biste ga ojačali, prvo se morate kontrolirati za stolom, slijedeći dobre prehrambene navike.


Zdrav i uravnotežen način prehrane započinje redovitom konzumacijom voća i povrća (najmanje 5 porcija dnevno). Bolje je u kombinaciji s unosom jogurta i mlijeka s niskim udjelom masti, koji pomažu u obnavljanju bakterijske flore zahvaljujući prisutnosti probiotičkih aktivnih enzima.


Bitno je uravnotežiti prehranu i ne pribjegavati suplementima kako bi se “napunili” tvarima potrebnim našem tijelu. Među njima su cink i selen, zatim vitamini E, A, B2 i B6, C i D.


Koje sastojke preferirati?


Počnimo sa svježim češnjakom, bogatim alicinom. Može se boriti protiv infekcija na prirodan način. Prema nekim istraživanjima, oni koji konzumiraju puno češnjaka i luka imaju manji rizik od zaraze određenim vrstama raka.


Suho voće, bogato vitaminom E, prirodni je antioksidans koji je idealan za imunološki sustav. Dakle, prijeđite na bademe, orahe, lješnjake i sjemenke, kao što su sjemenke lana.


Agrumi i jagode imaju visok sadržaj vitamina C, koji potiče apsorpciju željeza i podržava imunološki sustav u zaštiti od bolesti.


Zatim preferirajte hranu bogatu cinkom (kao što su kamenice), nužan za stanice imunološkog sustava, i selenom, koji aktivira bijela krvna zrnca protiv infekcija i pomaže regeneraciju oštećenih tkiva.


U probavnom sustavu postoje različite vrste bakterija koje su bitne za probavu i čini se da postoji veza između nekih bakterija, kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium, i imunološkog sustava. Prisutni u mlijeku, jogurtu i njihovim derivatima, čini se da probiotici imaju zaštitno djelovanje na imunološki sustav.


Umjesto toga, preporučljivo je izbjegavati ili smanjiti konzumaciju hrane bogate šećerima i zasićenim mastima.


Ojačajte imunitet sportom i zdravim životom


Sportska aktivnost, redovita i bez pretjerane tjelovježbe, također je optimalna strategija za jačanje imunološkog sustava. Još jedan prirodni lijek za osiguranje dobrog stanja imunološke obrane je dovoljan broj sati sna. Pokušajte spavati barem 8 sati noću.


Čak i smanjenje ili uklanjanje izvora stresa nedvojbeno pruža valjanu pomoć našem imunološkom sustavu.


Ne pušite i ne konzumirajte previše alkohola, vježbajte i nemojte se previše udebljati ili gubiti na težini. Provjera krvnog tlaka i redovite kontrole također su načini da na vrijeme otkrijete bolesti i infekcije koje mogu oslabiti vaš imunitet.