Zdravlje zuba

Prirodni lijekovi koji pomažu u prevenciji karijesa

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Karijes su trajna oštećenja na na tvrdoj površini vaših zuba.Oralne bolesti pogađaju 3,58 milijardi ljudi diljem svijeta, a zubni karijes je najraširenije stanje. Karijes može zahvatiti bilo koga u bilo kojoj dobi. Ako imate zube, postoji rizik od razvoja karijesa ili karijesa ako vaša oralna higijena nije na razini. Je li površina nekog od vaših zuba neobično tamna i bolna? Najvjerojatnije se radi o karijesu. Kako se nosite s ovim problemom? Mogu li kućni lijekovi pomoći u liječenju karijesa?


Što je karijes?


Karijes su trajna oštećenja na na tvrdoj površini vaših zuba. Karijes se često razvija u male otvore ili rupice na zubima i može ga uzrokovati nekoliko čimbenika.


Što uzrokuje karijes?


Karijes se obično razvija po različitim fazama.
Nastajanje plaka: plak je sloj prozirnog i ljepljivog filma koji oblaže vaše zube. Može se stvrdnuti ispod ili iznad linije desni i stvoriti kamenac koji je još teže ukloniti. Prisutnost kiseline u plaku može uzrokovati gubitak minerala u caklini zahvaćenog zuba.


To može uzrokovati erodiranje zuba i stvaranje sitnih otvora ili rupa na njemu, što je prva faza karijesa. Ako se vaša caklina počne trošiti, bakterije i kiselina iz plaka mogu doći do unutarnjeg sloja vašeg zuba, koji se zove dentin. Ovaj napredak rezultira osjetljivošću.


Nastavak propadanja: karijes može napredovati do unutarnjeg materijala zuba (pulpe) koji sadrži živce i krvne žile. Bakterije mogu iritirati pulpu i uzrokovati njeno oticanje. Oticanje pulpe može uzrokovati pritisak na živce, uzrokujući bol i trajno oštećenje, piše Style Craze.


Čimbenici koji mogu povećati rizik od razvoja karijesa su:


 • Položaj zuba – Karijes često utječe na stražnje zube, vaše kutnjake i pretkutnjake.
 • Hrana i pića koja se mogu dugo držati za zube poput mlijeka, sladoleda, gaziranih pića ili druge slatke hrane/pića.
 • Često grickanje ili ispijanje slatkih pića.
 • Hranjenje dojenčadi prije spavanja.
 • Loše navike oralne higijene.
 • Suha usta.
 • Istrošene plombe ili zubni uređaji.
 • Žgaravica.
 • Poremećaji prehrane poput bulimije ili anoreksije.

Simptomi karijesa:


 • Zubobolja.
 • Osjetljivost zuba.
 • Blaga do oštra bol tijekom jedenja slatke, vruće ili hladne hrane.
 • Pojava vidljivih rupa ili udubljenja u zubima.
 • Bol tijekom grizenja.
 • Smeđe, crne ili bijele mrlje na površini zuba.
 • Ako ste primijetili da vam neki zub počinje trunuti, krajnje je vrijeme da ga liječite.

Prirodni lijekovi protiv karijesa


Vitamin D


Studija objavljena u The Journal of the Tennessee Dental Association navodi da vitamin D igra značajnu ulogu u reguliranju oralnog zdravlja. Posreduje apsorpciju kalcija i potiče proizvodnju antimikrobnih peptida. Stoga je potrebno pridržavati se prehrane bogate vitaminom D kako bi se spriječile parodontne bolesti i karijes.


Gume za žvakanje bez šećera


U studiji objavljenoj u časopisu Journal Of Applied Oral Science, utvrđeno je da žvakaće gume bez šećera pomažu u smanjenja karijesa, prvenstveno kada je riječ o prevenciji.


Kokosovo ulje


Prema Journal of Traditional and Complementary Medicine, kokosovo ulje može pomoći u borbi protiv oralnih mikroba, čime se sprječava stvaranje karijesa i plaka. Također pomaže u promicanju oralnog zdravlja.


Korijen sladića


Korijen sladića može pomoći u liječenju karijesa zbog snažnog antimikrobnog djelovanja na oralne patogene. Prema studiji objavljenoj u Journal of International Oral Health, ovaj ekstrakt pokazuje bolje inhibitorne učinke od klorheksidina – antimikrobnog sredstva koje se nalazi u vodicama za ispiranje usta.


Aloe Vera


Studija objavljena u Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences pokazuje da gel aloe vere može pomoći u borbi protiv oralnih mikroba, koji uzrokuju karijes, daleko bolje od mnogih komercijalno dostupnih zubnih pasta. Ovaj lijek možete koristiti za rješavanje zubnog karijesa.


Neem


Prema studiji objavljenoj u The Journal of Contemporary Dental Practice, neem pokazuje izvrstan potencijal protiv različitih sojeva bakterija odgovornih za izazivanje zubnog karijesa. Stoga treba poticati praksu žvakanja štapića neema kao pomoć u liječenju karijesa.