Disaster girl

Prije 16 godina je postala poznati meme. Danas je na račun toga postala bogata

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Nakon dugo godina, otac i kćer zaradili na račun poznate slikeU dobi od samo četiri godine je Zoe Roth iz Sjedinjenih Američkih Država postala prava internet zvijezda. Njena fotografija je obišla svijet, no Zoe slava nije donijela novčića. 16 godina nakon toga Amerikanka je uspjela unovčiti internet uspjeh.


2005. godine je curica u društvu svog oca bila u šetnji u svom rodnom gradu Mebane u SAD-u. Otac i kćer su tada shvatili kako njihovo susjedstvo gori. U tom trenutku je njen otac izvadio kameru i uslikao svoju slatku kćer.


Tri godine nakon toga je dotična fotografija postala viralna. Naime, na natječaju JPG magazina pod nazivom “Emotion Capture” fotografija male Zoe je osvojila glavnu nagradu i uskoro se proširila internetom.
Naime, mala Zoe na dotičnoj fotografiji ima pogled i osmijeh koji kao do govore da upravo ona stoji iza velikog požara koji se može vidjeti u pozadini. Uskoro je fotografija postala meme, a Zoe je dobila nadimak “Disaster girl”. Ubraja se u jedne od prvih i najpopularnijih memeova na internetu. 


Kako piše Tag24 u međuvremenu su otac i kći uspjeli legendarnu fotografiju prijaviti kao NFT (“non-fungible token”), a CEO jedne glazbene produkcijske firme iz Dubai je kupilo prava korištenja iste za oko 390.000 eura. No, tu dogovor ne staje. Naime, u budućnosti otac i kćer će od prodaje fotografije dobivati 10% zarade.