Mit

Priča iza misterioznih tenisica koje vise s električnih kablova

Lucija Sučić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

"Viseće tenisice" fenomen su diljem svijetaUlicama brojnih gradova diljem svijeta mogu se vidjeti prizori tenisica koje vise s električnih kablova, no jeste li se ikada zapitali koji je razlog iza toga?


Naime, ne postoji samo jedan razlog, već je mnogo teorija o “visećim tenisicama” koje pokušavaju otkriti smisao iza ove neobične prakse, a svaka na svoj način “drži vodu”.


Vjeruje se da je tradicija potekla iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva tijekom ’60.-ih i ’70.-ih godina prošlog stoljeća, kada su se viseće tenisice misteriozno počele pojavljivati diljem predgrađa gradova spomenutih država, prenosi Marca.
U SAD-u, ovi su se prizori mogli vidjeti primarno u New Yorku i Chicagu, i to na mjestima koja su se često povezivala s organiziranim kriminalom i bandama.


To je ujedno i najraširenija teorija o visećim tenisicama, koja tvrdi da one obilježavaju mjesta tih aktivnosti, odnosno, da obilježavaju mjesto smrti neke osobe.


Također, jedna od teorija je da su to mjesta povezana s dilanjem droge i prodajom ilegalnih narkotika.


Još jedna teorija tvrdi da se radi o urbanističkoj artističkoj ekspresiji koja se zove “shoefiti” (igra s riječi grafiti), ili grafiti od cipela, čime se zapravo stvara određen umjetnički prikaz.


Postoje i one manje popularne, poput te da tenisice označavaju gubitak nevinosti ili prvi poljubac, te se u biti i dalje ne zna točan razlog ovog neobičnog ali istovremeno uobičajenog gradskog prizora.


Jedno je sigurno, a to je da ovaj popularni mit zasigurno ima više od samo jednog značenja, koje je u konačnici na osobi koja je ukrasila kabel svojim parom tenisica.