Zimske radosti

Predivni božićni kolačići koji se tope u ustima i mirišu na blagdane

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Ovi ukusni blagdanski kolačići su prhki i obloženi šećerom u prahu...

Možda je najdraža stvar u blagdanskoj sezoni iznošenje knjiga s receptima i božićnih specijaliteta koji su prikupljeni tijekom godina. Tada u uži izbor ulaze mirisni i slatki recepti za kolačiće koji se potom pakiraju u prekrasne kutije za darivanje prijateljima i obitelji.


Savršeni božićni začinski kolačić prepun je toplih, ukusnih začina. Ovi ukusni blagdanski kolačići su prhki i obloženi šećerom u prahu. Inspirirani poznatim njemačkim Pfeffernusseom, ovi kolačići predstavljaju izvrstan gurmanski dar.


Sastojci


  • 150 g maslaca, omekšanog
  • 180 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje
  • 360 g glatkog brašna
  • 50 g brašna od badema
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice papra u zrnu
  • ½ žličice klinčića
  • 2 zvjezdice anisa
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • ½ žličice mljevenog kardamoma
  • ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • Šećer u prahu

Upute


Zagrijte pećnicu na 180°C. Veliki lim za kolačiće s obrubom ili dva obložite papirom za pečenje.


U zdjelu na električni mikser stavite maslac, šećer, vaniliju i jaje. Pjenasto umutiti dok ne postane blijedo i kremasto.


U smjesu od jaja dodajte brašno, brašno od badema i prašak za pecivo.


Mješavinu začina pripremite tako da zrna papra, klinčića, zvjezdanog anisa, cimeta, đumbira, kardamoma, muškatnog oraščića i buzdovanca sameljete u fini prah uz pomoć tučke.


Dodajte mješavinu začina u brašno u zdjeli. Dobro promiješajte i umijesite u tijesto.


Otprilike žlicu i polovicu tijesta za kekse razvaljajte u kuglu i lagano spljoštite uz dlan kako biste formirali kolačić s ravnom podlogom i zaobljenim vrhom. Ponovite s preostalim tijestom da dobijete otprilike 28 kolačića.


Stavite kolačiće jedan od drugog na pripremljene limove za kolačiće.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-17 minuta dok ne porumene i ne ispeku se.


Izvadite iz pećnice i potpuno ohladite na rešetkama.


Napunite malu plitku zdjelu šećerom u prahu. Zaobljeni vrh svakog kolačića umočite i zavijte u šećer u prahu dok se potpuno ne obloži. Čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi do tjedan dana u hladnom kutu vaše kuhinje.