Nekoliko prijedloga

Predivne sobne biljke koje uklanjaju prašinu i alergene iz prostorija

Jelena Sedlak

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ne samo da pročišćavaju zrak i uklanjaju prašinu već uklanjaju i otrove, alergene i gljivice, dok otpuštaju kisik i uljepšavaju prostor

Zimi mnogo više boravimo u kući no što bi trebalo, ustajali zrak potiče respiratorne infekcije, a grijemo li se na drva ili se u našem domu puši, često smo i u zadimljenom prostoru.


Sobne biljke mogu nam pomoći da zrak u zatvorenom prostoru bude čišći. One ne samo da pročišćavaju zrak i uklanjaju prašinu, već uklanjaju i otrove. Pored toga što otpuštaju kisik u zrak, one su i dekorativne, a usput upijaju i alergene poput prašine, peludi i gljivica. Evo prijedloga nekoliko biljaka koje imaju takva svojstva:


Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) je jedna od najboljih biljaka za uklanjanje prašine i alergena iz zatvorenog prostora. Ona apsorbira prašinu i nečistoće iz okolnog prostora preko svojih listova. Rezultati istraživanja što ga je provela NASA dokazuju da je ova biljka jedna od najboljih kada treba ukloniti otrove iz zraka.


Tom studijom je utvrđeno da zeleni ljiljan može ukloniti 95 posto otrova u samo 24 sata. Najbolje se pokazala u uklanjanju formaldehida i ugljičnog dioksida.


Ovu biljku treba držati na mjestu gdje prima indirektno sunčevo svjetlo.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Andy AJ (@andyaj60)Areka palma (Dypsis lutescens) je prirodni ovlaživač zraka, koji smanjuje broj čestica prašine u zraku. U Indiji je provedeno istraživanje na tri različite biljke, među kojima je bila i ova, kako bi se vidjelo koja od njih najbolje pročišćava uredske prostore.


Studija je trajala 15 godina i obuhvatila je 300 zaposlenika, da bi se na kraju utvrdilo da ova palma poboljšava sveukupno zdravlje onih koji su boravili u njenoj blizini, a pogotovu smanjuje glavobolje, iritacije oka, respiratorne probleme i simptome astme.


Areka palme prikupljaju prašinu na svojim listovima, no ne zaboravite ih ponekad obrisati kako se ona ne bi nakupila.


Ovu biljku treba postaviti na osunčano mjesto jer joj treba najmanje osam sati sunčevog svjetla na dan.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli fidanburada (@fidanburadacom)Fikus (Ficus elastica) također preko svojih listova apsorbira prašinu iz vašeg doma. Na njegovim listovima se prašina često može i vidjeti, pa je treba uklanjati barem jednom tjedno. I fikus vlaži zrak, čime također regulira količinu prašine u zraku.


Ova biljka čak može smanjiti količinu benzena i formaldehida, zajedno sa svim uobičajenim polutantima u zraku.


Biljku je najbolje postaviti na zapadni prozor jer voli dosta jakog, indirektnog sunčevog svjetla.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli aylin | interior design (@aylins.interior)Spatifilum (Spathiphyllum) otpušta kisik u zrak i popravlja njegovu kvalitetu za čak 60 posto. Biljka apsorbira prašinu i spore gljivica i koristi ih kao hranu. Ona upija i ostale zagađivače u zraku, uključujući alkohol, aceton, trikloretilen, benzen i formaldehide.


Upija i suvišnu vlagu u prostoru.


Biljka voli dobro osvijetljen položaj, ali ne i direktno sunce.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Martin (@monsterodendron)Sanseverija ili svekrvin jezik (Dracaena trifasciata) je poznati pročišćivač zraka koji upija alergene poput prašine i prhuti.


Prikuplja ih na svoje listove, dok istodobno otpušta kisik. Ova nezahtjevna sobna biljka smanjuje brojne otrove u zraku, poput formaldehida, ksilena, benzena i ugljičnog monoksida.


Tolerira i sunce i polusjenu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @plantingforfunBršljan (Hedera helix) prevenira gomilanje prašine i gljivica u domu. Ova biljka može smanjiti spore gljivica za 78 posto. Spore gljivica se u dodiru s prašinom lako udahnu u pluća, što je inače vrlo štetno za zdravlje, a uz bršljan će taj rizik biti znatno smanjen.


Ovu biljku je najbolje postaviti na dobro osvijetljen položaj s indireknim sunčevim zrakama.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Air so pure (@airsopure_de)