Iznimna korist

Pranje lica gaziranom vodom nije tako glupo kao što mislite

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Još jedan viralni trend na TikToku ili učinkovit lijek za ljepotu?Koža na našem licu govori puno o nama, o našoj prehrani, razini stresa ili umora, čak i o navikama spavanja.


Ukratko, to je ogledalo našeg načina života. Lice je, također, prva stvar koju gledate tijekom razgovora ili kada upoznajete nekoga novog, a onda je svjež i zategnut izgled neophodan.


Postoji mnogo načina da očistimo kožu lica, a da je ne napadnemo (i bez trošenja bogatstva na kozmetičke proizvode): jedan od njih je pranje lica gaziranom vodom.
Riječ je o navici koja dolazi s istoka, a koja je nedavno postala popularna i u zapadnom svijetu zahvaljujući videima koji se dijele na društvenoj mreži TikTok.


No, je li to samo još jedan trend ili postoji neka dokazana korist od uporabe gazirane vode za pranje?


Zapravo, korištenje gazirane vode za domaću pripremu maski za lice i drugih kozmetičkih proizvoda odavno je potvrđeno u istočnim zemljama poput Japana i Koreje.


Prednosti ove prakse postoje i također su brojne. Gazirana voda ima pH 5,5, što je vrlo slično onome naše kože – za razliku od pH vode iz slavine (7), koja je previše kisela i može oštetiti vanjski sloj kože, uzrokujući suhoću i iritacije.


Gazirana voda djeluje kao vazodilatator, odnosno poboljšava prokrvljenost kože lica. To rezultira zdravijim, svjetlijim i ružičastijim tenom te odmornijim ukupnim izgledom. Ova navika stoga može biti izvrstan način za “probuđivanje” kože ujutro nakon noćnog odmora.


Nadalje, gazirana voda ne napada kožu (kao što možete zamisliti) i stoga se može koristiti kao dio svakodnevne higijenske rutine – čak i za one s posebno osjetljivim tenom. Nemojte se bojati ako vam se prvih nekoliko puta taj osjećaj može činiti neugodnim, ali pustite kožu da se navikne i nastavite s ovom novom navikom.


Međutim, moramo zapamtiti da se gazirana voda koju kupujemo u supermarketu obično prodaje u bocama i plastičnim pakiranjima. Stoga se svakodnevno usvajanje ove prakse ljepote može pretvoriti u vrlo zagađujuću naviku.


Ako želimo svaki dan oprati lice gaziranom vodom, možemo razmisliti o ulaganju u karbonator koji može vodu iz slavine učiniti pjenušavom: na taj ćemo način imati svoj dnevni ritual ljepote bez ogromnog gomilanja plastičnog otpada.