Dobro pečena priča

Posjetile smo popularni Batak pa predlažemo 6 specijaliteta koja valja isprobati

Sanda Milinković

Toplo preporučujemo kremastu burratu koja specifičnim okusom mami nepca na samo još jedan komadić.

Riječka gastro scena od lipnja je bogatija za još jednu oazu dobrog okusa. Početkom ljeta se na našu obalu, točnije na adresu Riva 12 uselio poznati lanac restorana Batak i pružio Riječanima sve na jednom mjestu: elegantan interijer, vrlo ljubazno i uslužno osoblje te jako dobru pečenu priču kroz bogati meni prepun specijaliteta.


Prvi Batak zapalio je svoj roštilj 2011. godine na lokaciji Batak Rudeš, a ove su godine započeli otvaranje restorana u gradovima na obali i među prvima su odabrali Rijeku i Pulu.


Voditelj riječkog Bataka, Miroslav, kaže nam da je vrlo zadovoljan odazivom Riječana jer je restoran svakodnevno pun te predložio šest specijaliteta koji su se izdvojili kao favoriti roštilja.


Prepoznatljivi su po sočnim i ukusnim jelima s roštilja poput nezaobilaznih ćevapa, gurmanske pljeskavice ili punjene vješalice, na meniju restorana Batak može se pronaći i kvalitetan rib-eye steak, file lososa, burger te BBQ rebarca i krilca.


Jako nam se sviđa što Batak prati sezonske trendove pa je ponuda svako toliko obogaćena aktualnim namirnicama zbog čega se trenutno na meniju nalazi i ukusna, kremasta juha od bundeve.





Neodoljiva predjela


Svako glavno jelo započinje dobrim predjelom kojih ovdje ne manjka. Toplo preporučujemo kremastu burratu koja specifičnim okusom mami nepca na samo još jedan komadić.


Za stol će vam stići poslužena na podlozi od miješanih mladih salata, polusušenih šarenih cherry rajčica, perlica acceta balzamica, pesta od sušenih rajčica i svježeg bosiljka.




Prave gurmane zadovoljit će i tartar biftek koji stiže uz vrući i hrskavi kruh što se topi u ustima.


Praćen miješanom salatom, pikantnim umakom i pikantnim crvenim papričima, odlično će vas pripremiti za glavno jelo.




Toplo preporučujemo isprobavanje “Mazalica” jer je riječ o nesvakidašnjem inovativnom pristupu klasičnim ćevapima.


Na kultno pitanje restorana – “koliko mazalica možeš smazati?” – odgovorit ćete nakon što isprobate hrskave šnite kruha na kojima je raspoređeno juneće meso uz koje možete odabrati kajmak kao prilog.




Glavna jela za prste polizati


Iako ćevapi ponekad izazivaju averziju gastroljubaca jer su nepošteno upali u kategoriju brzih jela koje danas svi pripremaju po visokim cijenama, moramo naglasiti da su ćevapi u Bataku sasvim druga priča.


Savršeno pečeni i nimalo masni ćevapi su zaista vrijedni spomena kao neopjevani mesni specijalitet. Pogotovo kada uz njih naručite i kajmak!


Imali smo priliku isprobati tri vrste ćevapa koji dolaze kao samostalno jelo, a dijele se na one klasične juneće, zatim juneće punjene sirom i pileće.


Jako dobar splet okusa koji mnogima “dosadne” ćevape podiže na sasvim novu razinu.



 



Gurmanske avanturiste zadovoljit će izrazito bogati gurmanski ćevapi koji se poslužuju  s umakom od pečenih paprika i s dvije vrste pikantnih čilija.


Ne dajte da vas uobičajeni naziv jela obeshrabri jer je pristup ovom standardnom glavnom jelu doista elaboriran i najvažnije od svega – sočan, moćan i zasitan.


Glavna jela možete popratiti i specifičnim prilozima kao što je domaći krumpir s topljenim sirom i prženim komadićima slanine za dodatnu čaroliju okusa.




Dobro pečena priča


Priznat ćemo da je Batak svojom ponudom doista podigao ljestvicu standardne pripreme roštilja jer na meniju ne manjka klasičnih jela kao niti onih izdvojenih za ekipu koja voli isprobati i nešto drugo.


Osim šest specijaliteta koja smo prethodno naveli i toplo preporučili, možete uživati i u okusima gurmanske pljeskavice, mesnih uštipaka, punjene vješalice (svinjski kare punjen sirom i omotan dimljenom slaninom) te urugvajskog black angus steaka (suho odležan 28 dana).


“Uvijek držimo do kvalitete sastojaka i pripreme zbog čega ovaj prvorazredni meki komad mesa zagrijavamo na najtoplijem dijelu našeg grilla i osiguravamo savršen okus.


Procesom suhog odležavanja meso dobiva na kvaliteti te postaje ukusnije i mekanije. Urugvajski black angus odrezak pečen je do razine po vašem ukusu, začinjen je cvijetom soli i poslužen s rikolom prelivenom aceto balsamico kremom i listićima grana padana”, poručuju iz restorana Batak. 



“Batak club”

Restoran Batak ima i posebnu pogodnost ili, kako sami kažu – glavnu zvijezdu najnovijeg poglavlja. Riječ je loyalty aplikaciji “Batak club” koja nagrađuje vjerne “Batkoljupce” bodovima.


Osim što se uz Batak aplikaciju svaki zalogaj isplati, pruža i:


  • korisne informacije o novitetima u ponudi i događanjima
  • odgovore na najčešće postavljena pitanja
  • jednostavan i lak uvid u tvoje Batak club bodove
  • popis lokacija svih Batak restorana u Hrvatskoj
  • brzu prečicu za kontakte svih lokacija

___


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Batak.