Ideja za ručak

Posebno slasne lasagne: Zabavne za pripremu i neodoljive za jelo

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Recept u kojem će uživati cijela obitelj.

Djeca će rado pomoći pri sastavljanju ove najjednostavnije pečene tjestenine sa saslaninom, mljevenim mesom, kremastim umakom i mozzarellom. Lasagnama je uvijek teško odoljeti, a ove su posebno slasne.


Sastojci


  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 komadića dimljene prugaste slanine
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 štapić celera, sitno narezan
  • 1 srednja mrkva, naribana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 2 x 400g limenke nasjeckane rajčice
  • 1 žlica meda
  • Pakiranje od 500 g listova za lazanje svježih jaja
  • 400 ml crème fraîche
  • 125 g loptice mozzarelle, grubo natrgane
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • velika šaka listova bosiljka, natrgana (po želji)

Priprema


KORAK 1


Zagrijte ulje u velikom loncu. Kuhinjskim škarama narežite slaninu na male komadiće ili je na dasci za rezanje narežite oštrim nožem. Dodajte slaninu u tavu i kuhajte samo nekoliko minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte luk, celer i mrkvu i kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša.


KORAK 2


Dodajte češnjak i kuhajte 1 min, a zatim ubacite mljeveno meso i kuhajte, miješajući i lomeći drvenom žlicom, oko 6 minuta dok ne porumeni.


KORAK 3


Umiješajte pire od rajčice i kuhajte 1 min, dobro miješajući s govedinom i povrćem. Ubacite nasjeckane rajčice. Svaku limenku do pola napunite vodom kako biste isprali sve rajčice koje su ostale u konzervi i dodajte u tavu. Dodajte med i začinite po ukusu. Pirjajte 20 min.


KORAK 4


Zagrijte pećnicu na 200C/180C ventilator/plin 6. Da biste sastavili lazanje, ulijte malo ragu umaka na dno kalupa za pečenje ili posude za tepsiju, rasporedite umak po cijeloj podlozi. Stavite 2 lista lazanje na vrh umaka koji se preklapa kako bi odgovarao, a zatim ponovite s još umaka i još jednim slojem tjestenine. Ponovite s još 2 sloja umaka i tjestenine, a završite slojem tjestenine.


KORAK 5


Stavite crème fraîche u zdjelu i pomiješajte s 2 žlice vode da se olabavi i dobije glatki umak. Ovo prelijte po vrhu tjestenine, a zatim na vrh stavite mozzarellu. Po vrhu pospite parmezanom i pecite 25-30 minuta dok ne porumeni i ne porumeni. Po želji poslužite posipano s bosiljkom.