Veselje na tanjuru

Popis namirnica koje poboljšavaju raspoloženje

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Hrana nema samo utjecaj na naše zdravlje nego nas može činiti i sretnima

Raznolika i zdrave prehrana ujedno znači i jak imunitet, dobru probavu, ali i bolje raspoloženje. Istraživanja su pokazala da pojedine namirnice možemo zvati i sretnom hranom. 


Ako su vam prva asocijacija na sretnu hranu, pizza i čokolada, moramo vas razočarati. Mogli biste se iznenaditi da je najsretnija hrana jogurt. 


Poznato je kako je jogurt dobar za naše zdravlje. On je bogat proteinima, kalcijem, vitaminom B12, iboflavinom (vitamin B2) i drugim hranjivim tvarima koje su važne za zdravlje. Sadrži probiotike, korisne bakterije koje mogu poboljšati ravnotežu crijevne flore.


Ove bakterije pomažu u održavanju zdrave probave i jačanju imunološkog sustava.


Zdrava ravnoteža crijevne flore može pomoći u jačanju imunološkog sustava, smanjujući rizik od infekcija i bolesti. Kalcij, prisutan u jogurtu, važan je za zdravlje kostiju i zubi te može smanjiti rizik od osteoporoze.


Neke studije sugeriraju da unos mliječnih proizvoda poput jogurta može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Redovita konzumacija jogurta povezana je s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Jogurt sadrži vodu, pa može doprinijeti hidrataciji organizma.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli s a r a h (@goodmoodwithsarah)No, to nije sve. Kao što smo napomenuli, jogurtom unosimo dobre vrste bakterija, a probiotik je koristan za zdravlje.


A kada je sretna naša probava, sretni smo i mi! Naime, hrana, poput jogurta, koja pospješuje rast dobrih bakterija te s time i zdravu probavu, ujedno šalje našem mozgu pozitivne signale. 


Novo istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu na Sveučilišta u Virginiji otkrilo je u testu sa štakorima da Lactobacillus, crijevna bakterija koja se često nalazi u živim kulturama jogurta, može čak ublažiti depresiju kod životinja.


No, nije jogurt jedina namirnica koja nas čini sretnima. Brojna istraživanja su pokazala da pozitivan učinak na naše raspoloženje imaju i sljedeće naramenice: 


  • kimchi
  • kiseli kupus
  • kruh od cjelovitih žitarica
  • losos
  • borovnice