Roditeljstvo

Pogreške koje roditelji rade prema predškolskoj djeci

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ponekad se može činiti da vaš predškolac ima urođenu sposobnost da vas gurne do vanjskog ruba vašeg strpljenja.  I to na dobar dan.Ne bojte se, mame i tate. Niste jedini. Predškolci žele posjedovati svoju neovisnost, ali oni žele i pomnu pažnju i ljubav svojih roditelja.


Michele Borba, autorica knjige The Big Book of Parenting Solutions, kaže: “Ova dob je (3-5) među najtežima u pogledu roditeljstva, prenosi Grow by Web MD.


Izdvojili smo pet uobičajenih pogrešaka koje čine roditelji predškolaca i nekoliko pametnih ispravki koji pomažu u izbjegavanju ili rješavanju problema.


Previše odstupanja od rutine
Dosljednost je ključna za predškolsku djecu, kaže pedijatrica Tanya Remer Altmann, autorica Maminih poziva: dr. Tanya odgovara na 101 osnovno pitanje roditelja o bebama i djeci.


Kada niste dosljedni svojoj rutini, predškolci se zbune i postanu bijesni.


Altmann kaže: “Ako im ponekad dopustite da nešto učine, a ponekad ne, oni to ne razumiju.” Vaše dijete vjerojatno želi znati zašto im je mama zadnji put dopustila da se igraju na igralištu 10 minuta nakon vrtića, ali ovaj put želi da odmah uđem u auto. Ili zašto je mama sinoć ležala s njima 10 minuta dok su zaspali, ali sada kaže da ne može.


Budite dosljedni u svim područjima, bilo da se radi o disciplini, navikama spavanja ili rutinama tijekom obroka. Altmann kaže da ako je vaša rutina dosljedna 90% vremena i vaše dijete dobro radi i manja iznimka može biti u redu.


Fokusiranje na negativno


Lako je usredotočiti se na negativne postupke vašeg djeteta – poput vikanja i vrištanja – i zanemariti one dobre.


Altmann kaže da se roditelji usredotočuju na ono što ne žele da rade njihovi predškolci. “Reći će: Ne udaraj. Ne bacaj. Ne govori“, kaže ona. Primijetite kada vaše dijete radi nešto pozitivno i nagradite dobro ponašanje. Nagrada za pozitivne postupke može biti vaša pohvala ili pak davanje djetetu velikog zagrljaja ili poljupca. Recite svom djetetu: “Sviđa mi se kako si tiho sjedio i slušao” ili “To je bilo dobro kad si bio tako prijateljski nastrojen prema djetetu na igralištu.”


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Nedostaju znakovi upozorenja


Roditelji često pokušavaju urazumiti djecu kada su u bijesu, ponavljajući: “Smiri se, smiri se”. Ali to je kao da pokušavaš urazumiti zlatnu ribicu. “Moć imate odmah unaprijed kad još uvijek možete odvratiti pozornost ili predvidjeti. Ali kad je bijes pun snage, izgubili ste ga. Dijete vas ne čuje.” Shvatite i predvidite koji su prirodni znakovi upozorenja vašeg djeteta. Uobičajeni su glad, umor i dosada. Zato ne vodite dijete u supermarket ako nije drijemalo.


Poticanje cviljenja


Izluđuje li vas djetetovo kukanje? Na primjer, neposredno prije večere, dok se sprema za pripremu hrane, vaše dijete počne plakati: “Želim u park” ili “Želim se igrati s Josipom.”


Roditelji često popuštaju tim kuknjavama, ali to samo pojačava ponašanje koje privlači pažnju. Dijete će smisliti koje tipke pritisnuti, a zatim ih pritiskati iznova i iznova. “Ovo je doba kada vaša djeca izlaze iz ljuske”, kaže ona. “Pazite, jer oni shvate što djeluje.”


Za ponašanje koje nije agresivno, poput durenja, bolje vam je ako na njega uopće ne reagirate. Ako ste dosljedni, vaše će dijete pomisliti: “Pa, to nije uspjelo.”


Mijenjanje vašeg djeteta


Roditelji često nižu niz aktivnosti, poput satova plesa ili glazbe. Tada se pitaju zašto njihovo dijete ne odlazi odmah u krevet i ne zaspi nakon toliko aktivnosti koje su ih sigurno umorile. Problem je, kaže Altmann, u tome što su još uvijek navijeni i treba im vremena da se smire. Svakom djetetu treba vremena, posebno predškolcima, kaže ona. Bilo da je vaše dijete u vrtiću dva sata ili tamo cijeli dan, to može biti vrlo iscrpljujuće.


Nemojte previše opterećivati ​​svoje dijete ili ga prebacivati ​​s jedne na drugu aktivnost. Dajte djetetu vremena za opuštanje uz igru ​​kad se vrati iz vrtića.