Klasika s razlikom

Počela je sezona jagoda i zato donosimo sjajan recept za „obrnutu tortu“

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Po ovom slatkom receptu za ljetne dane kolač od jagoda se peče "naopačke"

Ljeto je vrijeme jagoda! Voćne, slatke bobice ne samo da se mogu divno grickati same, već su i izvrsno osvježavajuće u kombinaciji s biskvitom. Torta od jagoda je pravi klasik koji vole sve generacije. Ali što je s reinterpretacijom koja ni na koji način nije inferiorna u odnosu na original? Na dno kalupa za torte jednostavno složite jagode, ulijte tijesto i iskrenite nakon pečenja – naopako okrenuti kolač od jagoda je spreman!



Sastojci:


  • 170 g omekšanog maslaca
  • 150 g smeđeg šećera
  • 800 grama jagoda
  • 170 grama brašna
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 170 g grčkog jogurta

Priprema:


Operite i tanko narežite jagode. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva te podmažite kalup za torte s 3 žlice maslaca, posebno dno. Po podlozi ravnomjerno rasporedite 3 žlice smeđeg šećera, a po vrhu čvrsto složite ploške jagoda. Što ih čvršće složite, to će se tijesto manje vidjeti kada okrenete tortu.


U većoj posudi umutite preostali maslac i šećer s jajetom. Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo i sol i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju u smjesu umiješajte jogurt i ponovno izmiksajte. Prelijte tijesto preko jagoda i pecite 25-30 minuta.


Ostavite tortu da se hladi u kalupu 15 minuta, pažljivo olabavite rubove nožem i izvucite na tanjur. Ostavite da se ponovo ohladi prije posluživanja i guštajte u sjajnom desertu!