Tajni život

Pitate se što vaše mačke rade kad su same? Odgovor bi vas mogao prilično iznenaditi

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

BBC je u suradnji s Royal Veterinary College snimio simpatičan dokumentarac o tomeŠto naše mačke rade kada su same? Kako provode trenutke apsolutne privatnosti ?


Teoretski to ne možemo znati, ali da otkrije pozadinu tajnog života mačaka BBC je u suradnji s Royal Veterinary College snimio simpatičan dokumentarac pod naslovom “Tajni život mačke” u okviru programa Horizont. Jeste li znatiželjni?


Proučavanje životinja u prirodi bez narušavanja njihovog prirodnog ponašanja i bez uznemiravanja nikada nije bilo jednostavno, ali posljednjih godina neke tehnologije omogućuju promatranje onoga što se događa u fascinantnom svijetu životinja bez ikakve nelagode za njih.
Koristeći visokoprecizne ogrlice opremljene GPS-om s elektroničkim senzorima za bilježenje aktivnosti i kretanja krznenih prijatelja, tim veterinara pratio je ponašanje 50 mačaka unutar 24 sata.


Tehnika se dosad koristila za praćenje i kontrolu zdravlja divljih životinja, kao što se dogodilo s divljim gepardima u Bocvani. Ali nitko to nikada nije primijenio na proučavanje ponašanja mačaka.


Iako žive s nama, ne znamo uvijek što im točno treba i kako su. Zato je program Horizont krenuo dobro upoznati ove kućne ljubimce, a to je učinio promatrajući Ginger, Chipa, Orlanda, Hermie, Phoebe i ostatak prelijepe ekipe mačaka koje nastanjuju selo Shamley Green u Surreyu.


Senzori su stoga detektirali stvarne pokrete životinja, trenutke kada, primjerice idu u lov, kradu hranu iz zdjelice susjedovog psića, istražuju i proviruju iza ugla.


A rezultati bi, prema znanstvenicima, otvorili oči čak i onima koji su sigurni da dobro poznaju svoju mačku.


“Projekt je bio fascinantan za nas i zbog onoga što nam je omogućio da naučimo o mačkama i njihovim ljudskim interakcijama”, objašnjavaju BBC-jevi stručnjaci .


Rezultati su pokazali da su mačke prilično sjedile i da su, unatoč slobodi kretanja, nastojale ostati unutar granica sela. Možda zbog lakoće s kojom mogu pronaći hranu.


Još jedna stvar koja je proizašla iz promatranja je da mačke često odlaze u tuđe domove. No, nisu svi dani isti. Na njihove dnevne aktivnosti utječu različiti čimbenici, poput vremena, temperature, prehrane.


Sve u svemu, ne razlikuje se previše od nas.