Odlična za ponijeti!

Pita od špinata sa sirom i lukom, zdrav je i ukusan vege obrok

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Bogata aromatičnim začinima

Tražite brz, ukusan i hranjiv obrok koji će oduševiti cijelu obitelj?


Ova pita od špinata, sira i luka odlična je vege opcija, a možete ju poslužiti toplu, hladnu ili za ponijeti kao praktičan zalogaj za na posao.


Bogata je povrćem, sirom i aromatičnim začinima, a priprema je jednostavna i brza.


Sastojci


  • 300 g smrznutog špinata, odmrznutog i ocijeđenog (ili ista količina kuhanog svježeg špinata)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 velika crvena glavica luka, narezana na kolutiće
  • mali vez svježeg ružmarina, sitno nasjeckanog
  • 350 g kuhanog krumpira, narezanog na komade veličine zalogaja
  • 4 jaja
  • 120 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g cheddar sira, grubo naribanog
  • 2 žličice Dijon senfa
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema


Ocijedite špinat kako biste uklonili višak tekućine i ostavite sa strane.


Zagrijte pećnicu na 200 °C (180 °C s ventilatorom). Okrugli kalup promjera 25 cm obložite papirom za pečenje.


Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pirjajte oko 10 minuta dok ne omekša i postane staklast. Dodajte ružmarin, špinat i krumpir te začinite solju i paprom. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.


U velikoj zdjeli umutite jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, sir, senf i malo soli i papra. Umiješajte pripremljenu smjesu sa špinatom.


Prebacite sve u pripremljeni kalup i pecite 35–40 minuta, dok pita ne postane čvrsta i zlatno-smeđa na vrhu.


Ostavite da odstoji 5 minuta prije rezanja na kriške. Možete poslužiti toplo, na sobnoj temperaturi ili hladno iz hladnjaka (u zatvorenoj posudi traje nekoliko dana).


Recept donosi BBC.