Poslastica

Pita od muškatne tikve bogatija je i mirisnija verzija klasične pite od bundeve

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Rezultat je desert koji je istovremeno rustikalan i elegantan, te savršen završetak ručka

Zamislite poznati okus pite od bundeve, ali s više dubine, začina i karaktera. Ova pita od muškatne tikve donosi upravo to: kremastu teksturu, profinjenu aromu i onu toplu, blagdansku notu koja miriše na zimu.


Recept inspiriran klasičnim desertom spaja pečenu muškatnu tikvu, mješavinu začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir) i kap konjaka ili ruma za dodatnu slojevitost okusa.


Rezultat?


Desert koji je istovremeno rustikalan i elegantan, te savršen završetak  ručka.



Foto: Pexels

Sastojci


  • 1 žlica maslaca, omekšalog


  • 1 srednja (oko 2 kg) muškatna tikva, prepolovljena i očišćena od sjemenki


  • 3 velika jaja, sobne temperature


  • ½ šalice smeđeg šećera


  • 2 žličice konjaka ili ruma (po želji)


  • ¾ žličice mljevenog đumbira


  • ¾ žličice cimeta


  • ½ žličice ekstrakta vanilije


  • ⅛ žličice mljevenih klinčića


  • ⅛ žličice muškatnog oraščića


  • prstohvat svježe mljevenog crnog papra


  • prstohvat soli


  • ¾ šalice slatkog vrhnja


  • 1 pečena korica za pitu (promjera 23 cm)


  • Tučeno vrhnje za posluživanje (po želji)


Priprema


1. Ispecite tikvu.


Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim obložite papirom za pečenje i premažite ga maslacem. Tikvu položite prerezanom stranom prema dolje i pecite 45–60 minuta, dok ne omekša.


2. Pripremite nadjev.


Smanjite temperaturu pećnice na 190 °C. U većoj zdjeli umutite jaja, šećer, konjak (ako ga koristite), začine, vaniliju, sol i papar.


3. Dodajte pire od tikve.


Žlicom izdubite pečenu tikvu i odvojite 1½ šalice pirea. U blender stavite tikvu i vrhnje te miksajte dok ne postane glatko. Dodajte smjesu u zdjelu s jajima i začinima te dobro promiješajte.


4. Pecite pitu.


Ulijte nadjev u prethodno pečenu koru i pecite 30–35 minuta, dok se sredina lagano ne stisne, ali još uvijek blago podrhtava. Pazite da se ne prepeče kako bi ostala svilenkasta.


5. Ohladite i poslužite.


Pustite da se pita potpuno ohladi (oko 3 sata). Poslužite s tučenim vrhnjem ili laganim posipom cimeta.


Savjet


Tikvu možete ispeći dan ranije i čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi. Ohlađena pita traje do tri dana, a ako išta ostane, odlično se slaže uz jutarnju kavu.



Foto: Pexels