Gurmanski užitak

Piletina i kus-kus na grčki način uljepšat će vam sredinu tjedna

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Sočno, zdravo i ukusno jelo koje će vam dati energiju i užitak za nepce

Prekrasno svježe povrće i začinsko bilje, ukusna kus-kus salata, poslužena s limunskom piletinom u grčkom stilu. Odluka za super nemasna pileća prsa glavni je razlog zašto je ovaj recept toliko ukusan i zdrav. Sjajan je izvor proteina koji pomažu u održavanju mišića. U kombinaciji sa salatom od mrkve, ovo je šarena, ukusna večera idealna za gurmanski užitak sredinom tjedna.


Piletina i kus-kus na grčki način


Sastojci 


  • 1 crvena paprika
  • 6 mladog luka
  • 20 g crnih maslina
  • 100 g zrelih cherry rajčica
  • 170 g kus-kusa
  • ½ krastavac
  • 2 pileća prsa sa slobodnog uzgoja
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 limun
  • 100 g prirodnog jogurta bez masti
  • svježa metvica (15g)
  • 1 mrkva
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Metoda


Napunite malu posudu vodom, stavite na srednje jaku vatru i pustite da zavrije.


U međuvremenu prepolovite, odstranite sjemenke i sitno nasjeckajte papar. Obrežite i sitno narežite mladi luk. Masline razdvojite i po potrebi istrgnite koštice, a zatim ih nasjeckajte. Prepolovite cherry rajčice, a zatim sve to stavite u veliku posudu i ostavite sa strane. Stavite kus-kus u posudu, prelijte s 250 ml kipuće vode. Pokrijte tanjur i ostavite sa strane.


Dok se kus-kus kuha na pari, krupno naribajte krastavac u malu posudu, dodajte prstohvat morske soli i ostavite 5 minuta.


U međuvremenu stavite piletinu na tanjur. Prelijte s 1 žličicom maslinovog ulja, origanom i prstohvatom crnog papra. Sitno naribajte limunovu koricu, a zatim piletinu premažite.


Čistim rukama lagano istisnite vlagu iz ribanog krastavca u sudoper, a zatim se vratite u posudu. Umiješajte jogurt, limunov sok i prstohvat papra. Izaberite i sitno nasjeckajte listove metvice, a zatim pola umiješajte u smjesu jogurta.


Gulite mrkvu, a zatim je nastavite brijati u dugačke vrpce. Stavite u malu posudu, začinite s prstohvatom soli i papra i dodajte dobar iscjedak limunovog soka.


Zagrijte neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri.


U međuvremenu vilicom promiješajte kus-kus, a zatim dodajte promiješano usitnjeno povrće s preostalom nasjeckanom metvicom. Dodajte 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja i sok od pola limuna. Dobro promiješajte i začinite po ukusu crnim paprom.


Stavite piletinu u vruću tavu i pržite 10 minuta, ili dok se ne skuha, okrećući se s vremena na vrijeme, a zatim narežite na grube trake.


Kus-kus podijelite između tanjura, dodajte salatu od mrkve i piletine, a zatim poslužite uz tzatziki.