Nova saznanja

Pijenje piva dobro je za kosti: nevjerojatno otkriće Sveučilišta u Sieni

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Prema istraživačima pomoglo bi u prevenciji osteoporoze i artroze zahvaljujući siliciju

Ljubitelji piva, dobre vijesti za vas! Novo znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Functional Food pokazalo je da je ono ne samo dobro, već čini mnogo za vaše kosti.


Prema istraživačima s Odjela za kemijsku biotehnologiju i farmaciju Sveučilišta u Sieni, pivo bi pomoglo u prevenciji osteoporoze i artroze zahvaljujući siliciju koji sadrži i djeluje na stanice kostiju i hrskavice.


I ne isključuju druge blagotvorne učinke, koji su predmet daljnjih istraživanja.


Sveučilišna profesorica Annalisa Santucci, jedna od autorica istraživanja, objasnila je da je ovo prvi put da se u pivskom laboratoriju procjenjuju molekularni učinci na ljudske stanice, kao što se to radi s lijekovima.


Cilj za budućnost je zapravo proizvesti pivo koje će biti međunarodno certificirano kao funkcionalna hrana za ljudsko zdravlje.


Slično pivo već su osmislili istraživači u suradnji s pivovarom San Quirico, Sveučilištem u Sieni i njegovim spin-offom SienabioActive.


Zove se “Beerbone, a radi se o hmelju proizvedenom u Val D’Orcia, čiji je proizvodni lanac kontroliran od sjetve žitarica preko maltifikacije do konačnog proizvoda.


Ukratko, pivo koje ima sve potencijale da u budućnosti postane autentični saveznik zdravlja.