Budite svoj najbolji prijatelj

Pet načina da spriječite negativne razgovore sa samim sobom

Dijana Ljubanović

FOTO:Pexels

FOTO:Pexels

A zašto ne biste sa sobom razgovori kao što to činite s prijateljima?Prema drugima smo obazrivi, pazimo što i kako komuniciramo, dijelimo komplimente i podržavamo ih u njihovim odlukama. S druge pak strane kada pričamo sa sobom uvijek smo kritični i prije ćemo se ubiti u pojam nego što ćemo si biti podrška. 


Ako to često činite, niste u tome sami. Veliki dio ljudi je prekritičan prema sebi i ne pruža si potrebnu podršku. To ujedno znači da nismo svjesni svojih dobrih strana te da umanjujemo ili pak uopće nismo svjesni svojih uspjeha i dobrih strana. Srećom postoje metode pomoći kojih možete poraditi na sebi i voditi puno produktivnije i pozitivnije razgovore. 


Ne postoji sve ili ništa


Kada vodimo razgovore sa samim sobom skloni smo razmišljati tako da sve ili ništa. Između ne postoji. Razne situacije u vlastitoj glavi pretvaramo u pravu dramu mada su često samo neugodne. Primjerice, tijekom prvog dana na poslu ste doživjeli malu neugodnost. U glavi ćemo više puta vrtjeti istu situaciju, kritizirati se zbog toga dok mi svojoj prijateljici podigli moral u tren oka. To što se nešto nije dogodilo ili odvilo na onaj najidealniji način, ne znači da ste loša i nesposobna osoba. 


Pričajte sa sobom kao s drugima
Zamislite situaciju – vaša prijateljica prolazi kroz privatnu ili poslovnu krizu. Sjedite na terasi i ona vam je otvorila dušu. Biste li bili nemilosrdni te joj počeli izvlačiti svaku grešku koju je ikad napravila na poslu ili u ljubavnoj vezi? Hoćete li joj pružiti podršku i pokazati joj da situacija nije tako negativna? Vjerojatno ćete učiniti ovo drugo. A zašto ne biste bili svoj vlastiti dobar prijatelj?


Budite svjesni svojih dobrih strana


Nitko od nas nije savršen niti to treba ni može biti. Svi mi imamo svoje dobre i loše strane. Dok najčešće u drugima vidimo one dobre i rado ćemo ih posjetiti na njih, prema sebi smo kritični i vidimo samo one loše. Često te lošije strane znamo u svojoj glavi izobličiti i pretvoriti u problem koji to zapravo nije. Budite blagi i realni, kada krenete razmišljati o svojim negativnim stranama, pokušajte nabrojati i one dobre te se fokusirajte na njih.


Vježbajte zahvalnost


Često se dogodi da kada pričamo s prijateljima da ih trebamo prisjetiti na kojim sve stvarima u svom životu trebaju biti zahvalni. S druge strane to ne činimo sami. Budite svjesni na čemu sve trebate biti zahvalni u svom životu. Krenite s malenim svakodnevnim stvarima koje vam se možda čini banalne. Budite zahvalni što imate posao i idete na njega svaki dan, budite zahvalni što nakon posla imate vremena naći se s najboljom prijateljicom. Budite zahvalni što imate najbolju prijateljicu… 


Ne mora uvijek sve biti pozitivno


Život nije savršen niti je cijelo vrijeme pozitivan. Nemojte se zbog toga loše osjećati. Budite svjesni toga te proživite i one negativne emocije, no nemojte upasti u zamku da imate grižnju savjesti ili se smatrate krivim zbog nekog lošeg događaja. Također se nemojte loše osjećati jer se loše osjećate. To je ljudski.