Prvi ovakav slučaj

Pas zaražen virusom majmunskih boginja jer je dijelio krevet s vlasnicima

S.M.

Foto: Ilustracija iStock

Foto: Ilustracija iStock

Primijetili su da njihov četverogodišnji ljubimac pas ima lezije na trbuhu te raniceTalijanski hrt koji  je dijelio krevet sa svojim vlasnicima, zaražen je virusom majmunskih boginja, prenosi Pink News.


Znanstveni časopis The Lancet objasnio je ovo kao “prvi slučaj u kojem je psu potvrđena infekcija virusom majmunskih boginja dobivena prijenosom s ljudi”.


Hrt živi s gej parom koji prakticira otvorenu vezu i koji je 10. lipnja posjetio parišku bolnicu Pitié-Salpêtrière gdje su im ustanovljene majmunske boginje nakon što su imali spolne odnose s drugim muškarcem.
Manje od dva tjedna kasnije tijekom koja je njihov četverogodišnji pas spavao u istom krevetu kao i oni, primijetili su da pas ima lezije na trbuhu te ranice.


Pas je testiran korištenjem prilagođenog PCR testa i otkriveno je da je pozitivan na istu vrstu poput para s kojim živi.


Ista vrsta virusa širi se svijetom od travnja ove godine, a u Francuskoj je zaraženo više od 1700 ljudi, većinom iz Pariza.


“Prema našim najboljim saznanjima, kinetički simptomi uočeni su u oba pacijenta i zatim kod njihova psa”, stoji u izvješću.


Dodaju da će njihovi nalazi potaknuti debatu na temu treba li izolirati kućne ljubimce od individua zaraženih majmunskih boginjama.


Od travnja je u svijetu zabilježeno više od 31,799 novih slučajeva oboljenja kod ljudi.


WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je početkom mjeseca objavila da će stvoriti otvoreni forum za preimenovanjem bolesti zbog brige da naziv “majmunske boginje” potiče na stigmu i diskriminaciju.


Kaže da bi novim nazivom trebalo izbjeći “vrijeđanje na kulturnoj, društvenoj, nacionalnoj, regionalnoj, profesionalnoj ili etničkoj osnovi” te “minimalizirati negativan utjecaj na trgovinu, putovanja, turizam i dobrobit životinja”.