Osiguranje traži da se odšteta plati

Par slučajno oštetio vrijedno umjetničko djelo. Reakcija umjetnika sve iznenadila

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Hoće li par morati platiti restauraciju, još nije sigurnoKako biste reagirali kada biste doznali da ste oštetili umjetničku sliku u vrijednosti od 336.000 eura? Vjerojatno biste doživjeli srčani i moždani udar odjednom. 


Zanimljiva priča kao iz neke holivudske komedije stiže iz Seoula. Tamo se organizirala izložba pod nazivom “Street noise” na kojoj je trebala biti izložena i slika američkog graffiti umjetnika John Andrew Perella poznatijeg kao JonOne. 


No, prije otvaranja izložbe, kada slika još nije bila uramljena jedan par je mislio kako je u pitanju umjetničko djelo koje od promatrača traži sudjelovanje. Tako su uzeli kist i zelenu boju i malo “doradili” sliku. Pri tome nisu znali kako su zapravo oštetili sliku koja vrijedi 336.000 eura. 
Slika je, naravno, osigurana, no osiguranje traži da par štetu, odnosno restauraciju plati iz svog novčanika. Sami umjetnik se tomu protivi, a hoće li doći do restauracije, ovisi o vlasniku ovog umjetničkog djela. Kako su iz galerije javili slika je u privatnom vlasništvu. Nastala je prije pet godina upravo u Seoulu kada je i prodana. 


Kako piše Tag24 izložba će se unatoč incidentu održati, a koje posljednice čeka nesretni par, još nije poznato.