Lijepa koža

Imamo par savjeta za poticanje kolagena da vam koža bude elastična i zaglađena

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Razgradnja kolagena također narušava vezu elastina i hijaluronske kiseline u dermalnom sloju.Kolagen je najjači prirodni protein koji se nalazi u tijelu kao i u koži, a koži daje čvrstoću. Unutar je dermalnog sloja, zajedno s elastinom i hijaluronskom kiselinom, kako bi se osiguralo da je koža čvrsta, elastična i voluminozna. Mnogi brendovi za njegu kože usredotočuju se na to kako pojačati kolagen korištenjem izraza “kreme protiv bora”.


Ali zbog velike molekularne veličine kolagena, puno krema protiv bora nije toliko učinkovito kao što se komunicira na tržištu. Molekula kolagena je toliko velika da sjeda na epidermalni sloj kože gdje se može vidjeti učinak, ali obično ne prodire u dermalni sloj da stimulira kolagen, piše The Alycione.


Navike koje razgrađuju kolagen


Izlaganje suncu


Izloženost sunčevoj svjetlosti dovodi do toga da je koža izložena reaktivnim vrstama kisika koji razgrađuju kolagen. Razgradnja kolagena također narušava vezu elastina i hijaluronske kiseline u dermalnom sloju. Rezultat toga su bore, opuštenost kože i hiperpigmentacija.


Loša prehrana
Dijeta koja sadrži visoki šećer, masnoće i ako ne obrađujete hranu pravilno, dovest će do pojave koja se naziva glikacija. Glikacija je uzrokovana upalom u kojoj se šećer veže na kolagen i razgrađuje kolagen u koži. Razgradnja kolagena tada rezultira borama i tankim finim linijama.


Životni stil


Način života poput pušenja, pretjeranog uzimanja alkohola ili života u zagađenom području može uzrokovati oksidativni stres.


Top 5 načina za povećanje razine kolagena


Za poticanje kolagena s lokalnim kremama, antioksidanti s ferulnom kiselinom, zajedno sa kremama za sunčanje, moraju se koristiti zajedno. Lokalna primjena askorbinske kiseline stimulirat će stanice fibroblasta koje čine proteine kolagena.


Kreme za sunčanje


Nošenje kreme za sunčanje učinkovita je metoda sprječavanja preranog starenja kože izazvanog UV zračenjem. Nekoliko je studija pokazalo da je nošenje kreme za sunčanje pokazalo pozitivne rezultate u sprečavanju znakova starenja i učestalosti karcinoma kože.


Prema istraživanju koje je provela Američka akademija za dermatologiju, otprilike polovica Amerikanaca još uvijek vjeruje da im je osnovna preplanulost dovoljna za zaštitu UV zraka i da ih ne brine izlaganje sunčevom zračenju. Nošenje krema za sunčanje pokazalo se kao zaštita prve linije, zato nosite svoje kreme za sunčanje.


Obavezno ga nanosite redovito i marljivo. Kreme za sunčanje ne samo da vas štite od raka kože, već su i najbolja kozmetika za nošenje kako biste spriječili prerano starenje.


Antioksidanti


Prije nanošenja krema za sunčanje morate koristiti antioksidanse. Samo korištenje kreme za sunčanje ne može zaštititi kožu od štetnog UV zračenja. Studije su pokazale da su kreme za sunčanje sposobne blokirati samo 55% UV svjetlosti. Uz to, neke tvrtke dodaju antioksidanse svojim kremama za sunčanje kako bi pomogle u smanjenju slobodnih radikala sa sunca. No, izazov s ovom idejom je stabilnost antioksidansa u kremi za sunčanje.


Korištenje kombinacije antioksidansa poput vitamina C, ferulinske kiseline i vitamina E omogućuje  prodor u dublje slojeve kože kako bi se potakla proizvodnja kolagena, a ujedno služi i antioksidativnim svojstvima. Antioksidanti zajedno s kremama za sunčanje snažna su kombinacija koja smanjuje znakove starenja.


Retinoidi


Primjena retinoida dobro je dokumentirana da preokrene znakove starenja. Osobito tretinoin koji je prvi aktivni sastojak za smanjenje pojave finih linija i bora.


Pijte zeleni čaj


Pijenje zelenog čaja vrlo je korisno za kožu. Zeleni čaj sadrži veliku količinu polifenola koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Ovo je istraživanje provedeno kada su znanstvenici otkrili da potrošači zelenog čaja u Kini i Japanu imaju malu učestalost raka kože te vrlo sporo stare.


Suplementi kolagena


Uz sve ove korake, dodavanje dodataka kolagena vašoj prehrani pomaže u pojačavanju kolagena. Također pomaže bržem zacjeljivanju rane.