Povratak u formu

Ožujak je idealan mjesec za početak dijete, a sad ćemo objasniti i zašto

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Zdrav pristup suočavanju s promjenom godišnjeg doba

Iako je još zima, ožujak najavljuje dolazak proljeća. Dan za danom, dani su sve duži i duži, a temperature polako sve blaže.


Ovo je jedno od najboljih doba godine da počnete pročišćavati organizam i izgubite višak kilograma nakupljen tijekom zime.


Krenuti na dijetu u ožujku može biti važno iz nekoliko razloga:


  • Poboljšajte zdravlje: uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima može pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Prehrana zdravom, sezonskom hranom daje vašem tijelu esencijalne hranjive tvari za pravilno funkcioniranje, podržava vaš imunološki sustav i sprječava bolesti
  • Smršavite: i to očito, reći ćete, nakon mjeseci u kojima ste vjerojatno konzumirali posebno visokokaloričnu hranu. Ako želite smršaviti, ožujak bi mogao biti dobro vrijeme za početak zdrave i uravnotežene prehrane. S dolaskom proljeća i približavanjem ljetne sezone, mnogi od nas imaju dodatnu motivaciju za mršavljenje kako bi se osjećali ugodnije sa svojom figurom
  • Priprema za ljeto: ožujak je savršeno vrijeme za početak priprema za ljeto. Usvajanjem zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti možete raditi na boljoj formi i osjećati se samopouzdanije i zdravije pred ljetnu sezonu
  • Dostupnost svježih proizvoda: u ožujku je izbor sezonskog voća i povrća vrlo zanimljiv, a dostupni su i razni zero-mile proizvodi. Ove su namirnice često zdravije, hranjivije i ukusnije, zbog čega je lakše slijediti uravnoteženu i raznoliku prehranu

Koje namirnice preferirati, a koje izbjegavati?


Svi stručnjaci preporučuju uključivanje svježeg, sezonskog povrća u ožujsku prehranu. Lisnato povrće poput špinata, zelene salate i blitve bogato je antioksidansima i vitaminima koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv slobodnih radikala.


Osim toga, ožujska dijeta trebala bi uključivati ​​raznovrsno svježe voće. Jabuke su, primjerice, izvrsne za zdravlje zahvaljujući sadržaju vlakana i prisutnosti antioksidansa.


Jagode, naranče i kivi bogati su vitaminom C koji je neophodan za jačanje imunološkog sustava i borbu protiv proljetnih alergija.


U ovoj vrsti prehrane važne su i cjelovite žitarice. Na primjer, zob i heljda izvrsne su za doručak zahvaljujući visokom udjelu vlakana koja osiguravaju dugotrajniji osjećaj sitosti i pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.


Hrana poput ribe i jaja bogata je proteinima i uljima koja su zdrava za srce. Dobar su izvor hranjivih tvari i mogu se unijeti na različite načine, primjerice dodavanjem lososa u salatu ili spravljanjem omleta sa svježim sezonskim povrćem.


Konačno, idealna ožujska dijeta uključuje smanjenje hrane s visokim udjelom zasićenih masti i rafiniranih šećera: te namirnice mogu uzrokovati debljanje, povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i izložiti imunološki sustav pretjeranom stresu.


Ostali opći savjeti


Dijeta sama po sebi nije dovoljna. Doista, može se pokazati neučinkovitom ako nije popraćeno nekim dobrim navikama.


Prije svega, preporučuje se piti puno vode kako biste ostali hidrirani i pomogli tijelu da izbaci toksine nakupljene tijekom zime.


Također možete uključiti zelene ili biljne čajeve zbog njihovih protuupalnih i antioksidativnih prednosti.


Osim prehrane, tjelesno vježbanje je ključni element u poboljšanju razine dobrobiti i postizanju ciljeva prehrane.


Proljeće nudi mnoge mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, poput šetnje, trčanja ili vrtlarstva.


Čak i lagana aktivnost poput istezanja ili joge može biti korisna za vaš um i tijelo.