Opušteniji tjedan

Ovoga tjedna s djecom uživajte u kulturnim događanjima, evo što u Rijeci i okolici preporučuju Avanture malih okica

Life

Avanture malih okica

Avanture malih okica

Muzeji, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, svakodnevno osiguravaju da uživate u njihovim postavamaNakon vrlo bogatog tjedna u kojem smo uživali u Mjesecu malih okica, Toboganu i pravoj ljetnoj gradskoj, vrlo specifičnoj vrevi slijedi malo sporiji, lijeniji i opušteniji tjedan.


Ulice grada se pomalo prazne, počinju dugoočekivani godišnji odmori i ako imate malo sreće bijeg u južnije krajeve.


No i mi koji ostajemo na asfaltu ovog našeg divnog kraja ne moramo očajavati. Naš Kvarner postao je mjesto gdje se zbilja može doživjeti pravo ljeto bez dužih putovanja, uz divno more, nadamo se lijepo vrijeme, ljetne sportove i ludosti, mnoge ljetne aktivnosti.
Između kupanja, sladoleda, spavanja i igre rezervirajte pokoji sat za kulturna događanja koja su pripremljena samo za Vaše mališane.


Muzeji


Upravo je ovaj tjedan savršeno vrijeme da napokon posjetite muzeje Rijeke. Muzeji uz poštivanje svih epidemioloških mjera svakodnevno osiguravaju da uživate u njihovim postavama. Prirodoslovni muzej Rijeka ima svoju stalnu postavu s kojom možete naučiti nešto novo o geološkoj prošlosti Jadrana, špiljama, geologiji riječke regije, plavetnilu, ribicama i kukcima.No za Vas su pripremili i dvije izložbe, Raznolikost riba Jadranskog mora koja je skup podvodnih fotografija najatraktivnijih predstavnika faune riba te Biljni svijet s obje strane zida. Upoznajte biljke kojima su Iliri i Rimljani pripisivali natprirodna svojstva, upotrebljavali ih za odijevanje, prehranu, liječenje ili pak trovanje. Obogatite znanje svoje djece i uživajte u prepoznavanju biljaka na Vašem sljedećem izletu.


U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka naučite nešto o tragovima vremena – od prapovijesti do kasne antike, ranog srednjeg vijeka, o jedrima Kvarnera. Izložbe koje su trenutno aktualne su Violinom iznad granica te Tragovima hrvatske baštine.


Ukoliko su često malene okice usmjerene u nebo i dive se zvjezdicama na popis obavezno stavite Astronomski centar Rijeka koji je utorak je za naše najmanje pripremio interaktivnu prezentaciju Priča o zvijezdama  koja će upoznati malene okice sa zvijezdama i približiti im našu najvažniju zvijezdu Sunce.


Srijeda je rezervirana za film Dva mala komada stakla, film o teleskopima te mnogobrojnim, zanimljivim astronomskim otkrićima. Zabavno-edukativni animirani film Utrka do zemlje zabilježite za četvrtak u 19,30 h. Prikladan je malim i velikim „astronautima“ koji će otkriti hoće li stanovnici Mjeseca uspjeti napraviti svemirski broj i sletjeti na Zemlju u povijesnoj avanturi. Opet s nadom da će nebo iznad Rijeke biti bez oblaka pripremite se za Vodič noćnim nebom koje će Vas upoznati sa zvijezdama koje se vide iz našeg kraja. Uživajte u ljepotama zvijezda i noćnog neba.Za predškolski uzrast i niže razrede osnovne škole organiziran je animirani film „Kaluoka’hina – začarani greben“ koji zahvaljujući prikazivanju u kupoli predstavlja nezaboravno iskustvo malenim okicama. Djeca će kroz animirani film osvijestiti potrebu o očuvanju okoliša. U večernjim satima, u subotu, Astronomski centar Rijeka nudi novi, paket program Nebeske perle za djecu stariju od 11 godina. Savršena kombinacija filma u planetariju „Priča o pogledu“ i orijentacije noćnim nebom laserom.


Knjige i kazalište


U Dječjem odjelu Stribor, u utorak čitateljski klub Book dragons raspravit će o romanu “Crvena zemlja” iz pera Joea Abercrombieja. Crvena zemlja je samostalni roman iz svijeta Prvoga zakona u kojem je dočaran bajkovit i surov svijet osvete, mačeva, junaka, dvoboja i samostrela, napeta priča o dobru i zlu, junaštvu, ljubavi i izdaju. Roman je namijenjen za tinejdžere.


Opatija i Kazalište Tvornica lutaka iz Zagreba nam na maloj Ljetnoj pozornici u nedjelju donose kazališnu predstavu „Hrabri mornar“. Predstava se temelji na priči stripovskog junaka Popaja koji je prilagođen našem vremenu te je stanovnik otoka Zlarina. Upravo je njegov karakter, njegova nerječitost odraz jednostavnog života na sve manje naseljenim otocima. Predstava se bazira na osvještavanju problema pravilne prehrane i društvene brige za otoke.


Roditelji, zaustavite se na trenutak, izbacite sve probleme iz misli, sjednite na plažu i uživajte u pogledu na njihovo iskreno oduševljenje morem, smijeh, veselje i Vaša malena blaga. Cijenite taj trenutak i taj pogled! Život se sastoji od divnih sitnica. One su upravo ispred Vas.