Bez kupovnih

Ovo začinsko bilje sjajno će uspijevati čak i unutar vašeg doma

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Obogatite svako jelo

Većina ljudi koji žive u stanovima i kućama bez vrtova misle da nemaju priliku uživati u domaćem, svježem začinskom bilju. No, istina je posve suprotna. Naime, mnoge začinske biljke lako uspijevaju na vašem prozoru, kuhinjskom ormariću ili balkonu. Osim što unose prirodu u vaš dom, svježe biljke obogaćuju okus svakog jela i pružaju terapeutski učinak kroz mirise i divno zelenilo.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Milk Furniture (@milk_furniture)



Bosiljak


Bosiljak je omiljen u mediteranskoj kuhinji, a još omiljeniji među početnicima u vrtlarstvu. Za uspješan rast bosiljka potrebno je osigurati puno prirodne svjetlosti, najbolje šest do osam sati dnevno, i redovito zalijevanje, pri čemu treba paziti da tlo ne postane premokro. Voli toplinu, pa mu ne odgovaraju prozori koji se noću jako hlade.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Gardening Know How (@gardeningknowhow)



Origano


Origano je nezaobilazan u talijanskim jelima i pizzi, a također se vrlo lako uzgaja u posudi. Ova biljka voli suha, dobro drenirana tla i puno sunca. Umjereno zalijevanje je ključno i tlo treba biti lagano suho prije idućeg zalijevanja. Origano nije zahtjevan, ali ne podnosi previše vlage, pa je preporučljivo koristiti posudu s rupama na dnu. U zatvorenom prostoru najčešće ga beremo redovitim rezanjem vrhova, što također pospješuje njegov rast.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli @goose_in_a_quackery



Peršin


Peršin je jedna od najčešće korištenih biljaka u domaćoj kuhinji, a uzgajanje u posudi nije nimalo zahtjevno. Može uspijevati i na sunčanom i na polusjenovitom mjestu, no važno je da zemlja bude stalno lagano vlažna. Voli bogato, hranjivo tlo, a redovitim rezanjem listova potiče se njegov rast. Budući da ima dubok korijen, najbolje ga je saditi u dubljim posudama.



Vlasac


Vlasac je biljka iz porodice luka koja se lako uzgaja i brzo raste. Voli puno svjetla, ali podnosi i djelomičnu sjenu. Idealno ga je redovito zalijevati i održavati tlo umjereno vlažnim. Njegov blag, ali specifičan okus odličan je za juhe, salate i umake. Posebno je koristan jer se može uzgajati tijekom cijele godine u zatvorenim prostorima.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Hetty’s Herbs & Plants (@hettys_herbs)



Menta


Menta je izrazito otporna i brzo se širi, što ju čini idealnom za uzgoj u posudama koje ograničavaju njezino širenje. Voli djelomičnu sjenu i stalno vlažno tlo. Najbolje je zalijevati je redovito i osigurati dobru drenažu kako bi se izbjeglo nakupljanje vode.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Seema | My Little Greenhouse (@mylittlgreenhouse)



Kadulja


Kadulja je biljka s jakim mirisom i antiseptičkim svojstvima, koja se lako uzgaja u zatvorenom prostoru. Zahtijeva puno sunca i dobro drenirano tlo. Zalijeva se kada je površina zemlje suha, jer ne podnosi vlagu. Idealna je za mesna jela, a koristi se i u tradicionalnoj medicini, primjerice za ispiranje grla.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Triple J Farms Alaska🌿 (@triplejfarmsalaska)



Lavanda


Lavanda je možda najpoznatija po svom mirisu, ali je i korisna biljka za čajeve i deserte. Voli puno sunca, suho tlo i minimalno zalijevanje. Osjetljiva je na vlagu i hladne prostore, pa se preporučuje uzgoj na toplim, sunčanim prozorima. Uz to što izgleda lijepo, djeluje i umirujuće te odbija insekte.



Začinsko bilje ne zahtijeva puno prostora ni stručnosti, dovoljno je malo svjetla, vode i ljubavi. Čak i ako nemate iskustva, početak s ovim biljkama može vam otvoriti vrata u svijet vrtlarstva u vlastitom domu. Osim što će oplemeniti vaš dom, uvijek ćete imati pri ruci svježe začine za omiljena jela.