Pitanja čitatelja

Ovo su najčešći “krivci” zašto vam se suši kivi

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Stručnjaci preporučuju oprez s gnojidbom kivija jer njihov korijen lako »izgori« od pretjerane količine“Imam kivi već 15 godina i sve je to vrijeme lijepo napredovao i rađao, ali ovog ljeta su mu se počele sušiti grane pa se plašim da će se osušiti cijela biljka. Što je uzrok i kako mogu spriječiti da se to dogodi?”, pita naš čitatelj Stojan Gregorić.


Postoji više od 50 vrsta roda aktinidija u koje spada i kivi. Sve su one dugovječne, a na šest do osam ženskih biljaka sadi se po jedna muška, radi oprašivanja. »Hayward« se najčešće uzgaja komercijalno, zbog veličine i okusa ploda.


Mlade biljke osjetljive su na proljetne mrazeve, jer im i stabla mogu stradati od njih. Kako stare, postaju sve otpornije, ali je svejedno dobro ih zaštititi.
Stručnjaci preporučuju oprez s gnojidbom kivija jer njihov korijen lako »izgori« od pretjerane količine gnojiva. Orezujte kivi krajem veljače, a u svakom slučaju prije početka vegetacije, dok mu još ne počnu curiti sokovi, jer bi to jako oslabjelo biljku.


Odrežite većinu grana koje su prošle sezone donijele plod, kao i suhe i oštećene grane. Ostavite jake jednogodišnje, dobro raspoređene izdanke i skratite ih na 8 pupova. Ostavite i dio kraćih izdanaka koji rastu uz glavne provodnice jer će oni donijeti plod. Oni se obično javljaju na jačim granama koje su skraćene.


Ljetno orezivanje se provodi prije cvatnje i tada se uklanjaju grane koje su prerasle pergolu i na sebi nemaju cvjetove. Izdanci s cvjetovima na 4- 6 listova nakon zadnjeg cvijeta. Na muškim biljkama potrebno je skratiti grane odmah nakon cvatnje i to prilično jako. One se ne orezuju prije cvatnje, u sezoni mirovanja.


Nedostatak vode može smanjiti veličinu plodova i uzrokovati njihovo opadanje, ranije sazrijevanje i loš okus, kao i opadanje lišća.


Od bolesti na kiviju se kao najozbiljnija uzima Phytophthora krune i trulež korijenovog vrata, što je vjerojatno i razlog propadanja vaše biljke. Uzročnik izaziva slab porast biljke i razvoj malih žućkastih listova. Biljka od ove bolesti može odumrijeti tijekom vrelog ljeta, kakvo nam je bilo prošlo.


Ova bolest se javlja na teškim, glinenim tlima. Prekomjerno zalijevanje može također dovesti do ove bolesti. Možete pokušati s uklanjanjem malča oko korijena, kako bi biljka lakše prodisala.


Ova bolest može se izbjeći plićom sadnjom. Možete također iskopati oko korijena i vidjeti je li bijele boje i čvrst, što znači da je zdrav, ili je ljigav i mekan, što ne bi bilo dobro. Na zaraženim biljnim dijelovima razvija se micelij gljive, a intenzivnijem razvoju bolesti pogoduju vlažnost i veće temperature.


Širenje bolesti pomaže i jedan štetnik na korijenu Cetonia aurata, čije larve napadaju i grizu korijen, čime prenose ovu patogenu gljivu i omogućuju lakšu zarazu. Za suzbijanje kod nas nema registriranih fungicida, ali prema stranim iskustvima dobri rezultati postižu se tretiranjem fungicidnim pripravcima kao što su: Ridomil Gold MZ 86 WP, Aliette WG, Mikal WP, Avi WP, i dr.


Kivi može oboljeti i od korijenovih nematoda, pauka i japanskih buba koje se hrane lišćem. Mačke također mogu oštetiti kivi oštreći nokte na njegovom stablu, pa ga možete omotati grubom tkaninom ili žicom. Pregledajte stablo kivija u proljeće i ako uočite kakvo oštećenje, djelujte.


Primjerice, ako se na nekom dijelu kora potpuno odvojila od stabla, odsijecite ostatak biljke ispod tog oštećenja i kivi će se oporaviti iz preostalog dijela.