Toplo ili hladno?

Prema preporukama dermatologa: Doznajte koja je idealna temperatura vode za umivanje

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Ljeti smo skloniji koristiti hladniju, a zimi topliju vodu, no je li to zdravo?Ljeti nam beauty rutine postaju nešto nježnije u odnosu na zimu jer se manje šminkamo, puštamo koži da “diše” bez teških pudera, a i zato što se godinama kao glavni ljetni trend po pitanju make-upa (napokon) nametnuo onaj prirodni look.


I dok se skincare rutina manje mijenja jer i ljeti nam je potrebno dvostruko čišćenje, pogotovo nakon nanošenja SPF-a, ono što često promijenimo iz korijena je – temperatura vode kojom se umivamo i tuširamo.


Zimi smo skloniji više vremena provodi pod vrućim tušem i u toplim kupkama, a ljeti kao da jedva dočekamo hladniju vodu koja nas ujutro razbuđuje, a navečer snižava nepodnošljive dnevne temperature.
No, dermatološki stručnjaci su došli do zaključka koja je idealna temperatura vode za umivanje jer s onom previše toplom ili previše hladnom, samo štetimo koži.


Vruća voda


“Jako topla voda radi više štete nego koristi jer skida sebum kože te uklanja zdrave masti i ulja koja su neophodna za zdravlje kože. Ovo ugrožava barijeru kože i njezinu mogućnost da se sama zaštiti.


Kožna barijera je odgovorna za zadržavanje vlažnosti i ako je ugrozimo, može dovesti do povećane osjetljivosti i iritacija”, kaže dermatologinja Sonakshi Khorana. Zato postoji mogućnost da primijetite bore i namreškanost kože nakon što završite s vrućim tuširanjem ili umivanjem.


A hladna voda?


Dermatolog Ross Perry kaže da nema sreće niti u hladnoj vodi. “Nije efektivna u čišćenju kože niti će ukloniti bakterije i nečistoće koje koža prikupi tijekom dana.”


Ali, nagrađivana osnivačica skincare brenda 001 kojeg obožavaju slavni i dermatologinja, Ada Ooi, kaže da u jednom slučaju hladnija voda nije toliko štetna.


“Ako želite smanjiti nadutost i oticanje lica kada se probudite, hladna voda radi savršeno. Zgrušava krvne žile lica što smanjuje protok krvi i time smanjuje natečenost i smiruje iritaciju. Pomaže i osjećaju zategnutosti te smanjuje crvenilo”, objašnjava za britanski Stylist.


Koja je onda idealna temperatura vode za umivanje?


Točno ona između hladne i tople, a to je mlaka.


“Mlaka voda će efektivno očistiti lice bez da previše isuši kožu. Savjetujem ljudima da naprave duplo čišćenje lica pri čemu mlaka voda neće izazvati iritacije. Umjesto toga, pripremit će vašu kožu za iduće korake vaše skincare rutine. Malčice hladne vode koju nakon toga ‘pošpricate’ po licu, pomoći će smanjiti natečenosti i osjećat ćete se budnije. Nema razloga da prilikom umivanja koristite vruću vodu”, zaključuje Perry za isti medij.