Dom

Ovih šest pogreški u čišćenju kuhinje zaista ne želite raditi. Mogu biti prilično opasne

Life

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Smatrajte ovo mini vodičem i podsjetnikom o tome kako se brinuti o higijeni kuhinje na optimalan način

Čišćenje kuhinje je podvig sam po sebi, a iznimno je važan kućanski zadatak ne samo zbog estetike već i zbog eliminiranja rikiza povezanih s trovanjem hranom i neugodnim mirisima.


Smatrajte ovo mini vodičem i podsjetnikom o tome kako se brinuti o higijeni kuhinje na optimalan način, a u nastavku pišemo o greškama koje se najčešće potkradaju.


1. Neodgovarajuća temperatura vode


Znamo da vruća voda ima dezinfekcijska svojstva, ali to ne znači da voda za pranje posuđa ili radnih površina treba biti kipuća.


Ono što svakako ne želite su opekline kože ili pak čistiti s toliko vrućom vodom da ćete od neugode pokušati ubrzati stvari i na kraju odraditi polovično čišćenje.


Idealna temperatura je od 40–60°C, tvrdi mikrobiolog Jason Tetro, napominjući da je isto tako važan i deterdžent.


Deterdžent je taj koji u biti i odrađuje većinu posla, pa stoga nema niti potrebe da voda bude kipuća.



Foto: Pexels

2. Prljava spužva


Spužve za suđe su žarište bakterija. Što duže koristite nečistu spužvu, tim je rizik od hvatanja ili širenja bakterija veći. Kako bi potrajala što dulje, ne ostavljajte ju u mokrom i prljavom sudoperu, a kada ju ne koristite, držite ju na suhom mjestu.


Dobro ju je zamijeniti svakih sedam do deset dana, umjesto da čekate da promijeni boju ili počne neugodno mirisati.



Foto: Pexels

3. Jedna spužva = više namjena


Korištenje iste spužve za brisanje sudopera i radne ploče je recept za nered.


Tetro preporučuje da jednu spužvu namijenite za redovno pranje posuđa, jednu za pretpranje, ne bi li se uklonili masnoća, ulje i umaci, i jednu za dezinfekciju, koju također možete koristiti za pranje radnih površina.



Foto: Pexels

4. Ne čistite hladnjak nakon uklanjanja pljesnive hrane


Hladnjaci samo usporavaju kvarenje hrane, ali ju ne zaustavljaju u potpunosti, pa zato se voće i povrće u hladnjaku i dalje može upljesniviti – samo sporije nego na sobnoj temperaturi.


Kada se to dogodi, postoji rizik da loša hrana kontaminira dobru hranu.


U tom slučaju, samo brisanje nije dovoljno, već je potrebno čišćenje i dezinfekcija tog područja kako se bakterije ne bi širile.



Foto: Pexels

5. Zanemarujete perilicu posuđa


Vaša perilica posuđa ne može pravilno čistiti ako sama nije čista.


Ako zanemarite čišćenje perilice, tada se mogu nakupiti ostaci hrane i masnoća, što može smanjiti učinkovitost pranja i potaknuti rast bakterija ili plijesni koje uzrokuju neugodne mirise.


Također, nemojte zaboraviti očistiti filter, jer je taj dio posebno odgovoran za neugodne mirise!



Foto: Pexels

6. Daske za rezanje koristite za razne funkcije


Drvene daske za rezanje su s jedne strane odlična stvar u kuhinji jer neke vrste drva imaju prirodna antimikrobna svojstva, a s druge strane, vrlo su porozne, što znači da se mali ostaci hrane i mikrobi mogu zadržati na površini.


Ako režete meso, pa kasnije povrće na istoj drvenoj dasci, potrebno ju je pravilno dezinficirati između upotreba kako biste izbjegli kontaminaciju.


Jedini način da drvo pravilno dezinficirate je s jakim kemikalijama što može trajno oštetiti ili deformirati drvo, stoga dr. Bill Sullivan preporučuje korištenje dviju odvojenih daski: jednu za meso i životinjske proizvode, idealno od neporoznog materijala poput metala, stakla ili plastike, a drugu za voće i povrće, koja može biti drvena, piše Self.