Antiaging

Ovih 5 namirnica sigurno često konzumirate. Znate li da uzrokuju bore?

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Što više vode, neprerađenog povrća i sna... I na dobrom ste putu da vaša koža izgleda mlado.Ako želite spriječiti i smanjiti bore i održavati kožu zdravom – nemojte jesti ovu hranu. Baš kao i previše sunca, pušenja i alkohola, ova hrana uzrokuje bore i brže stari kožu.


ŠEĆER


Mnogi ljudi kažu da žive bez šećera, a zapravo misle na rafinirani šećer. To je definitivno bolje, ali ako želite smanjiti bore: Prekinite (ili ograničite) sav šećer.


U to ubrajamo zaslađivače, rafinirani šećer, smeđi šećer, kokosov šećer, agavu… U osnovi nije važno kakav šećer jedete. Sve što je pretjerano slatko i sadrži šećere može zavesti vaš kolagen nekim slatkim razgovorom da bi mu onda uništilo život. Kad pojedete više šećera, formirate više starosti unutar tijela. Šećer u osnovi odlazi na protein ili lipid i lijepi se za tu molekulu, paralizirajući je, tako da ne može raditi. Dakle, da, šećer uzrokuje bore i čini vas starijima.


MESO NA ŽARU
Ako ste ikada pročitali članak o tome kako smršavjeti, to ide otprilike ovako: Jedite više nemasnog mesa. Kad je meso izloženo visokoj temperaturi bez ikakvog dodavanja vode, cijela se glikacija događa dok pečete na roštilju. Umjesto toga, zdravija je opcija kuhano meso.


SLANINA


Pržena slanina visoko se pozicionira na ljestvici hrane koja vas čini starijima.


SIR


Stariji i masni sir također su bili među hranom od koje je bolje odustati ako ne želite izgledati starije. Ako želite smanjiti bore, ali ipak trebate malo sira, idite na opcije sira s manje masnoće, poput mozzarelle i svježeg sira.


MASLAC


Iako maslac ima više dobrih strana, nego masni sir i meso s roštilja. Ipak, još jednu stvar koju treba ograničiti kako biste ostali bez bora – maslac može uzrokovati bore!


Držite se svježeg povrća i voća i držite hranu što više neprerađenom ako želite smanjiti bore i održati kožu zdravom. Zapamtite, ništa nije zabranjeno, ali neke su stvari bolje u ograničenim količinama.