Pozitivan učinak

Ovaj fermentirani napitak mogao bi vam pomoći u kontroli šećera u krvi

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Otprilike jedna od tri odrasle osobe ima predijabetes

Kombucha je fermentirani i zaslađeni napitak od crnog čaja napravljen od simbiotske kulture bakterija i kvasca.


Jedno je istraživanje otkrilo da je sudionicima koji su četiri tjedna konzumirali kombuchu razina šećera u krvi pala sa 164 na 116 miligrama po decilitru.


Drugo, Američka dijabetička udruga preporučuje da razina šećera u krvi natašte bude između 80 i 130 miligrama po decilitru.


“Neka istraživanja o kombuchi pokazala su obećavajuće rezultate, a manje istraživanje na ljudima bez dijabetesa pokazalo je da kombucha snižava šećer u krvi. Ovo je prva klinička studija koja ispituje učinke kombuche kod osoba s dijabetesom, ali potrebno je još mnogo istraživanja za daljnju potvrdu, ” navode istraživači.


U istraživanju je jedna grupa pila kombuchu, dok je druga pila placebo piće.


Nakon dvomjesečnog razdoblja za “poništenje” bioloških učinaka napitaka, mješavine su zamijenjene između grupa, kojima je rečeno da piju svoj novi pripravak četiri tjedna.


Podaci pokazuju da dok je kombucha utjecala na šećer u krvi dok placebo napitak nije imao nikakav učinak na razinu šećera u krvi.


“Dijabetes je glavni faktor rizika za bolesti srca, moždani udar i zatajenje bubrega. Nadamo se da će se puno veće istraživanje, koristeći podatke u ovom, realizirati kako bi se dao konačniji odgovor o učinkovitosti kombuche u snižavanju razine glukoze u krvi, a time i u prevenciji ili pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2,” naveli su stručnjaci u svom zaključku.