Brz i jednostavan recept

Ova juha čini čuda protiv zimskih prehlada

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Tajna leži u sastojcima

Zima nije samo vrijeme snježnih radosti i božićnih proslava, ona često sa sobom donosi i brojne prehlade. Kako bismo bili bolje pripremljeni za sve što hladniji dani nose, potrebno je malo više pozornosti pridati zdravoj prehrani. 


To se posebno odnosi na odabir namirnica i začina čije kombinacije često kreiraju jela koja su najbolji prirodni lijek protiv prehlade. No, nemojte čekati da krene kašalj, uvrstite ovu juhu na svoj redoviti jelovnik i tako spriječite mrske prehlade. 


Sastojci za četiri porcije: 


  • 1 luk
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 jušne žlica maslaca
  • 3 jušne žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 70 g svježeg đumbira
  • Svježi timijan
  • 1 svežanj svježeg peršina
  • Sol i papar po želji

Priprema: 


Narežite luk i češnjak, a peršin operite i također narežite. Otopite maslac u loncu i dodajte luk. Pirjajte oko pet minuta te dodajte naribani đumbir i timijan. 


Dodajte brašno i mlijeko. Sve dobro miješajte kako ne bi bilo grudica. Dodajte povrtni temeljac i kuhajte 10 minuta. 


Dodajte češnjak, prstohvat soli, papra i muškatnog oraščića. Ostavite juhu da se kuha još 10 minuta na niskoj temperaturi. 


Dodajte za kraj vrhnje za kuhanje te kuhajte dok juha na zavri.