Što ti je majka priroda

Ova buba ubojica nosi svoje mrtve žrtve na leđima

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Mrtve žrtve služe joj kao kamuflaža o kojoj ovisi idući obrok, ali i opstanakMajka priroda je uistinu fascinantna. Stvorila je toliko bića koji posjeduju nevjerojatno sposobnosti za preživljavanje da nas uvijek uspije iznenaditi i šokirati u isto vrijeme. Jeste li ikad čuli za bubu ubojicu koja na sebi nosi svoje mrtve žrtve?


U prirodi postoji oko 7.000 takozvanih buba ubojica koje mogu biti duge od 4 do 40 milimetara, no jedno im je zajedničko – posjeduju nepogrešivo oružje u obliku oštrog i zaobljenog dijela koji izgleda poput igle, a naziva se “rostrum”. 


To je njihovo ubojito oružje pomoću kojeg dotični insekti napadaju druge bube. Unutar igle nalazi se otrov koji paralizira žrtvu u samo 15 sekundi koju ubojica na koncu isiše. Dok pojedine vrste tek odbace preostalu ljusku žrtve, postoje posebne vrste buba ubojica koje na sebi nosi malo groblje. 
Znanstvenici nisu sigurni kako bube ubojice na svojim leđima zalijepe žrtve jer ustima nisu sposobne doseći svoj stražnji dio. Poznato je samo kako je dotična tekućina njihov ljepljivi sekret. 


Ova pojava se ne događa bez razloga. Stručnjaci smatraju kako ta prirodna kamuflaža napadaču pomaže da lakše pristupi svom plijenu stopivši se s okolinom te prilazeći mu s mirisom žrtve na sebi. Skulptura žrtava ubojicama također pomaže u zaštiti jer ih predatori teže mogu uhvatiti. Slobodno možemo reći kako je dotični oklop dva u jedan – osigurava potrebnu zaštitu, ali i idući obrok.