Topi se u ustima

Otkrivamo najbolji način za napraviti fantastičan topli sendvič sa sirom

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Brzo, jednostavno i ukusno

Nema boljeg sendviča od onog sa savršeno toplim rastopljenim sirom. Hrskavost, gnjecavost, sveukupno zadovoljavajuće bogatstvo svakog zalogaja… topli sendvič sa sirom je vrhunski comfort food.


Samo ga treba ispravno napraviti.


Ključ savršenstva je vrijeme kada se kruh ispeče do zlatno smeđe boje, a sir se topi u gnjecavu teksturu.


Kulinarski stručnjaci preferiraju električni roštilj jer se temperatura može namjestiti i kako bi se lakše peklo više sendviča odjednom.


Ali to ne znači da stara dobra tava ne može poslužiti. Ako koristite tavu od lijevanog željeza, najbolje je prethodno zagrijati tavu na srednje niskoj vatri kako bi se tava ravnomjerno zagrijala. Ne želite završiti sa zagorenim kruhom prije nego što sir dobije priliku da se otopi do savršenstva.



Sastojci


Za posluživanje ćete htjeti narezati svoj sendvič. Narežite ga na pravokutnike ili trokute, ili, ako ste kreativni, napravite štapiće veličine zalogaja (savršeno za djecu) ili izrežete sendvič na male kockice koje ćete koristiti kao krutone na juhi od rajčice.


Počnite tako što ćete pripremiti sve sastojke. Za svaki ovakav topli sendvič trebat će vam dvije kriške kruha, barem 1 žlica maslaca i 2-4 kriške sira.


Cheddar, edamer ili gauda jednako  dobro funkcioniraju—slobodno pomiješajte svoje sireve. Bilo što srednje konzistencije (ne pretvrdo, ne premekano) dobro će funkcionirati. 



Idealna tava


Na srednjoj vatri na štednjaku prethodno zagrijte tavu po izboru – tave od lijevanog željeza, nehrđajućeg čelika i tave s neprijanjajućim premazom dobro funkcioniraju.


Imajte na umu da će prva dva rezultirati hrskavijim kruhom. Tava bi trebala biti dovoljno velika da u nju stanu dvije kriške kruha.


Otopite maslac u prethodno zagrijanoj tavi. Dodajte kruh da ga premažete maslacem.


Ostavite tostirati 1-2 minute. Ako je kruh upio sav maslac, dodajte još jedan komadić (ili malo maslinovog ulja). Okrenite kruh i dodajte sir na vrh svake kriške. Neka se kruh peče 2 minute.


Okrenite jednu krišku na drugu da napravite sendvič, pecite još minutu. Okrenite i poslužite.



Dodatak okusa


Također možete dodati slatke, ljute ili slane okuse unutar sendviča tako što ćete namazati džem, pesto, vrući med, senf ili bilo koji od svojih omiljenih začina ravno na jedan ili oba komada kruha prije dodavanja sira.


Neki ljudi također vole namazati majonezu na vanjsku stranu kruh za dodatnu hrskavost.