Foto: Pexels
Za uravnoteženu i ukusnu prehranu, a povećava i osjećaj sitosti
povezane vijesti
Zahvaljujući integralnom brašnu, to je kruh koji zadržava svojstva i dobrobiti zrna žitarice.
Raženi kruh obično sadrži manje glutena nego kruh napravljen samo od pšeničnog brašna, ali da bi se tijesto dobro povezalo, ponekad se raženo brašno miješa s jačim brašnom koje sadrži gluten kako bi se dobilo bolje tijesto.
U usporedbi sa žitaricama koje inače nedostaju, raženo brašno je bogato lizinom, važnom aminokiselinom za uravnoteženu prehranu.
Raženi kruh je bogat vlaknima, pomaže u povećanju osjećaja sitosti, potiče crijevni tranzit i pomaže u održavanju kolesterola pod kontrolom.
Koje su glavne prednosti raženog kruha?
Glavne značajke i svojstva raženog kruha:
- prosječni glikemijski indeks
 - niži sadržaj glutena
 - pomaže u snižavanju kolesterola
 - regulira šećere u krvi
 - bogat je vlaknima
 - povećava osjećaj sitosti
 - bogat je lizinom
 - promiče uravnoteženu prehranu
 - regulira crijevni tranzit
 - izvor ugljikohidrata i proteina
 - izvor vlakana
 - starinski i tradicionalni kruh
 - zadržava blagotvorna svojstva raži
 
Koje su kontraindikacije za raženi kruh?
Kontraindikacije vezane uz konzumaciju raži uglavnom su povezane s prisutnošću glutena.
Ako bolujete od celijakije ili ste osjetljivi na gluten, važno je izbjegavati konzumaciju raži jer sadrži ovu proteinsku tvar, kao i pšenice, ječma, pira i drugih srodnih žitarica.
Za osobe s celijakijom konzumacija raži može izazvati nuspojave i oštećenje tankog crijeva.
Ključno je obratiti pozornost na sastojke koji se koriste u prehrambenim proizvodima i provjeriti jesu li sigurni za vašu bezglutensku prehranu.