Ukusan međuobrok

Osvježite vašeg psa voćem u vrućim danima, ali pripazite koje smije jesti

Šarlota Brnčić

Foto iStock

Foto iStock

Grožđe i grožđice su zabranjeni jer mogu izazvati zatajenje bubrega

Kada je u pitanju ishrana pasa, voće se često zanemaruje. Postoji uvriježeno mišljenje da su psi samo životinje mesožderi. No, u umjerenim količinama voće ima brojne blagotvorne učinke na naše četveronožne prijatelje. Posebno u vrućim danima, voće je odličan svjež i zdrav međuobrok.


Samo po sebi, voće je dobra hrana za pse. No, nisu sve vrste voća dobre za naše četveronožne prijatelje. U nastavku donosimo koje je voće najprikladnije za njih, a koje bi, umjesto toga, trebalo apsolutno izbjegavati.


Kako davati voće psima?


  • Prije uvođenja bilo kakve varijacije u prehranu vašeg psa, uvijek je dobro obavijestiti veterinara
  • Voće je dobro za vas, ali ne treba pretjerivati ​​s količinama jer sadrži fruktozu
  • Prije nego što psu damo voće, moramo ga pripremiti tako da odstranimo kore, sjemenke i koštice koje bi ga mogle ugušiti.

Koje voće smiju jesti?


Pogledajmo konkretno popis voća koje, u malim dozama, možemo davati svojim psima:


  • Banana: izvrstan izvor ugljikohidrata i kalija, korisna je za psa da izbjegne grčeve i poboljša stanje mišića, osobito nakon intenzivne tjelesne aktivnosti
  • Dinja: bogata vitaminima A i E, ima diuretska i antioksidativna svojstva
  • Lubenica: svježa namirnica bogata vitaminima (A, B16 i C), idealna za nadoknadu tekućine u vrućim ljetnim danima i izbjegavanje ili rješavanje mogućeg toplinskog udara
  • Kivi: bogat vlaknima i vitaminom C, pomaže psu u regulaciji rada crijeva
  • Kruška: prilično slatka, vrlo je popularno voće za pse. Nadalje, vrlo je korisna jer sadrži magnezij, kalij, folnu kiselinu, vlakna i vitamine (A, B1, B2, C i E)
  • Jabuka: bogata vitaminima (B, C i E), ima probavna, adstrigentna i protuupalna svojstva. Indicirana je za liječenje proljeva i crijevnih problema općenito. Bolje ju je davati psima bez kore
  • Breskva: bogata vodom, dragocjen je izvor željeza. Treba ju poslužiti bez kore i koštice
  • Jagoda: s vrlo malo kalorija, jedno je od najboljih antioksidansa u voću koje se može dati psu. Idealna je za sprječavanje oksidacije stanica. Osim toga, izvrstan je izvor vitamina A, B i C
  • Ananas: bogat vitaminom C i vitaminom B6, kao i željezom, magnezijem i tiaminom, valjan je prirodni lijek ako pas jede svoj izmet
  • Malina: voće s protuupalnim svojstvima, pogodno za starije pse. Također je bogata vlaknima, manganom i vitaminom C. Treba ih davati u ograničenim količinama jer sadrži ksilitol u tragovima
  • Marelica: bogata kalijem i beta-karotenom te vlaknima koja stoga pomažu probavnom traktu psa. Također je bogata željezom, što je korisno za prevenciju anemije. Pazite da uklonite koru i košticu
  • Borovnice: bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminom C, indicirane su za prevenciju srčanih bolesti kod pasa. Nadalje, također su korisne za smanjenje rizika od infekcija mokraćnog sustava
  • Kupine: divlje voće idealno za dobivanje vitamina, vlakana i antioksidansa.

Koliko voća može pojesti pas?


Psi ne smiju pretjerivati ​​s voćem jer bi moglo izazvati nenormalnu fermentaciju u crijevima. Iz toga slijedi da, čak i u pogledu količina, moramo biti umjereni. Mnogo toga ovisi i o veličini samog psa.


Srednji do veliki pas može pojesti 100-130 grama voća dnevno. Za male pse može biti dovoljno nekoliko komadića veličine badema tjedno.


Koristite li voće kao međuobrok, uvijek zapamtite osnovno pravilo, a to je da ono ne smije činiti više od 10% ukupnih kalorija unesenih tijekom dana.


Koje voće se ne smije davati psima?


Neke vrste voća nisu dobre za pse jer mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje. Pa da vidimo koje je to voće:


  • Grožđe i grožđice jer mogu izazvati zatajenje bubrega
  • Avokado jer tvar koja se nalazi u njemu uzrokuje gastrointestinalne smetnje, poput povraćanja i proljeva
  • Agrumi, poput limuna, naranče, grejpa i mandarine, jer povećavaju razinu želučane kiselosti
  • Smokve (svježe i sušene) i datulje: pretjerano slatke, mogu izazvati akutne fermentacije.