
Foto: iStock
Rižoto, ali s tjesteninom
povezane vijesti
Rižoto, ali s tjesteninom?
Zvuči odlično!
Ovaj se priprema s talijanskom pastinom (malom tjesteninom), umjesto tradicionalno s rižom, te čini izvrstan prilog ili čak samostalno jelo.
Jedinstvenog okusa i teksture, ovo je jelo gotovo za čas, a svidjet će se i onim najizbirljivijima.
Sastojci
- 1 svežanj šparoga
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 ljutike, nasjeckane
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice mljevenog papra
- 1 žlica paste od povrtnog temeljca
- oko 300 g tjestenine pastina
- 60 ml rosé vina
- litra vode ili povrtnog temeljca
- sok od pola limuna
- 20 g naribanog parmezana
- četvrtina žličice pahuljica čilija
- 2 žlice maslaca
- 1 mala kuglica burrate (po želji)
Priprema
Šparoge očistite i narežite mekane dijelove na duljinu cca dva centimetra.
Zagrijte vodu (ili povrtni temeljac) na laganoj vatri u loncu srednje veličine. Kuhajte šparoge na pari oko tri minute dok ne omekšaju, pa ih stavite sa strane.
Za početak pripreme rižota, dodajte dvije žlice maslinovog ulja u veliku tavu. Dodajte ljutiku i češnjak, miješajte dok ne omekšaju, a zatim začinite solju i paprom.
Dodajte tjesteninu i miješajte oko minutu, pa umiješajte pastu od povrtnog temeljca dok se ne sjedini.
Deglazirajte vinom (ako koristite) ili odmah dodajte vruću vodu ili temeljac. Počnite s šalicom vode ili temeljca i lagano kuhajte. Pirjajte i miješajte dok se većina temeljca ne upije. Nastavite dodavati šalicu po šalicu, često miješajući dok se ne doda sva voda ili temeljac. Pastina treba biti al dente i kremasta.
Zatim umiješajte sok od limuna, parmezan, pahuljice čilija i maslac kako biste završili jelo. Kušajte i po potrebi začinite s još soli i papra.
Za posluživanje nasjeckajte kuhane šparoge na pari, a možete dodati i kuglicu burrate, a šparoge posipajte po vrhu, piše Food by Maria.