A koje radite i vi?

Osam jutarnjih navika koje štete vašoj koži

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Nekad je dovoljna samo mala promjena rutineSvatko od nas ima svoje jutarnje beauty rituale i često smo uvjereni kako sve što činimo radimo ispravno. No, bez obzira na sve čini vam se kako vam je koža i dalje beživotna. Provjerite radite li neke od sljedećih loših navika. 


Dirate lice 


Ujutro se probudimo i prvo što napravimo jest pogledati se u ogledalo pod jakim svijetlom. U tom trenutku se vide brojne nepravilnosti, a nije rijetkost da u tom trenutku krenete tretirati upalne procese. To nipošto ne smijete raditi. Nakon što “tretirate” lice, nanijet ćete puder i zatvoriti lice, a nema tog korektora koji će prekriti crvenilo nastalo stiskanjem prištića. 


Koristite prljave aplikatore za nanošenje make upa


Prljavi kistovi i spužvice su izvor bakterija, a postaju glavni neprijatelj vašoj koži ako ih redovito ne čistite. Posebno biste trebali obraćati pozornost na one aplikatore uz pomoć kojih nanosite tekuće proizvode. 


Zanemarujete usnice
Često se dogodi da puno pozornosti pridajemo licu, no zaboravljamo na usnice. Posebice u hladnijim mjesecima to može narušiti zdravlje i izgled usnica, a s time i cijeloj izgleda lica. Uvrstite njegu usnica u svoju jutarnju rutinu. 


Koristite krivu njegu 


Navečer znamo pridodati više pozornosti njezi lica, no i jutarnja skin care rutina je bitna. Nakon što očistite lice, nanesite tonik i serum. Nemojte zaboraviti na kremu za lice. 


FOTO: iStock
Uvijek dobro proučite sastav proizvoda i način primjene istog


Na krivi način nanosite proizvode za njegu lica


Tonici, serumi, fluidi, kreme… Nije ni čudo što se gubimo u koracima skin care. Dobro proučite proizvode koje koristite, a posebnu pozornost obratite na korake. Ako niste sigurno, pogriješiti ne možete s načinom koji govori da uvijek prvo idu oni “lakši” i više tekući proizvodi, poput tonika i seruma, a njegu završavamo proizvodima gušće teksture, poput kreme. 


Zaboravljajte na zaštitni faktor


Bilo ljeto ili zima, zaštitni faktor je uvijek must i tu nema rasprave. Vremenska prognoza nema nikakve veze s ovim bitnim skin care korakom. 


Čistite lice na krivi način


Ujutro se umijete hladnom vodom kako biste se razbudili. Nakon toga nanosite sve potrebne proizvode. To je pogrešno. Naše lice tijekom noći luči sebum, a on se miješa s proizvodima iz večernje skin care rutine. Prije nanošenja bilo kojeg proizvoda potrebno je temeljito oprati lice. Ujutro možete koristiti manje snažan proizvod za čišćenje od onog za večer. 


Koristite preagresivne proizvode


S razlogom se proizvodi za njegu lica dijele na dnevne i večernje. Razlog nije samo nije tekstura nego i sastav. Pojedini proizvodi, poput određenih kiselina, su preagresivni za korištenje ujutro i nanose više štete nego koristi. To se također odnosi na pilinge. Sve agresivnije proizvode i tretmane ostavite za večernje sate.