Vijetnamska poslastica

Je li ovo najodvratnije jelo ikada? Za omlet od morskih crva kažu da ima okus poput kavijara

Mija Dropuljić

FOTO: IG

FOTO: IG

U Vijetnamu se trenutno radi omlet od posebne vrste pješčanog crvaKada bi vam netko servirao omlet od crva kako biste reagirali? Biste li bili dovoljno odvažni da ga isprobate ili biste automatski odbili kušati ga? Chả rươi je sezonsko vijetnamsko jelo koje se radi od morskih crva, a mnogo govore kako su ukusni poput kavijara. 


Svake godine u kasnu jesen na street food štandovima u sjevernom Vijetnamu, posebice u Hanoiu, servira se jedno na prvu prosječno jelo. No, ono što to jelo čini tako posebnim jest jedan poseban sastojak. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Viet Chelsea (@vietchelsea8)

Chả rươi je dobro ispečen omlet s brojnim začinima, ali ono što ovom jelu pruža pomalo mesnatu strukturu i okus morskih plodova su, vjerovali ili ne, takozvani pješčani crvi. 


Isprva se jaja dobro izmiješaju, dodaje se luk i sačini i za kraj crvi. Rezultat je na prvu jelo prosječnog izgleda, poput vašeg omiljenog omleta. Ovo jelo je toliko omiljeno među domaćim stanovništvom da se jede sve do početka zime. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Thuỳ Linh ☀️ (@lincindd)Crvi se konzumiraju samo jedan do dva mjeseca u godini, a to ima veze s njihovim ciklusom parenja. Tehnički gledano, samo jedan dio ovog crva je prikladan za konzumaciju. Crvi se razmnožavaju tijekom jednom posebnog procesa tijekom kojih crvi počinju rasti i to samo u određenom periodu u godini. Crvi rastu do određene veličine nakon čega se dijele na dva dijela. Dva dva dijela sadrže i jaja i spermu te kada nastupi vrijeme parenja oni izbijaju iz crva i dolaze do površine formirajući pri tome velike sluzave mase. 


Crvi nastavljaju živjeti ispod površine i prolaze kroz ovaj proces više puta godišnje, stoga njihova konzumacija ne ugrožava vrstu. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Chef Hien 👨‍🍳 (@thangkhoai)U povijesti ribari i farmeri nisu bili sigurni kada će sluzave mase izbiti na površinu te se njihovo uočavanje smatralo pravom srećom. Danas se točno zna kada se to događa, a u Vijetnamu stanovnici naseljavaju jezera ovom posebnom vrstom crva. 


Prije nego se dodaju u omlet, crvi se prokuhaju, uklanjaju se pipci i tako se odstranjuje i loš miris. Dok lokalno stanovništvo obožava ovo jelo, turisti često govore kako im je omlet ipak “previše”. Biste li se vi usudili kušati ga?